Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Přírodovědecká fakulta odvrátila rozdělení majetku kvůli superústavu. Stávka na univerzitě zatím nebude

, aktualizováno 22. září 2022, 11:36

O jeden hlas neprošel akademickým senátem návrh rektora Univerzity Palackého v Olomouci na rozdělení majetku kvůli vzniku vědeckého superústavu CATRIN. Ostře proti byla přírodovědecká fakulta, která se obávala, že přijde o přístup do svých laboratoří, a hrozila stávkou.

Návrh rektora Martina Procházky na rozdělení majetku Akademickým senátem UP ve středu večer neprošel. "Pro jeho přijetí sice hlasovala většina z dvaceti přítomných senátorů, ale návrh nakonec neprošel o jeden hlas. K jeho schválení bylo třeba třináct hlasů, neboť senát má celkem čtyřiadvacet členů," potvrdil mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Senát pověřil rektora, aby dál jednal s oběma dotčenými součástmi univerzity, s přírodovědeckou fakultou a novým ústavem, a návrh upravil. "Tato jednání budou zahájena v nejbližších dnech," ubezpečil mluvčí univerzity.

Vedení přírodovědecké fakulty argumentovalo tím, že rozdělení majetku by vážně ohrozilo fungování několika chemických kateder a výuku studentů. Odborová organizace fakulty je proto ve stávkové pohotovosti, po včerejším rozhodnutí senátu však stávku aktuálně nepřipravuje.

"Rozhodnutí akademického senátu vnímám s jistou úlevou. Je pro mě známkou toho, že akademická samospráva není úplně beznadějná. Podle mého názoru se podařilo zabránit velké nespravedlnosti. Považuji za velmi cenné, že jsme ukázali, že boj za akademické svobody a pracovní podmínky studentů i zaměstnanců má smysl," reagoval děkan přírodovědecké fakulty Martin Kubal.

Stávka na univerzitě? Přírodovědecká fakulta odmítá rozdělení majetku kvůli superústavu

Na přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého Olomouc hrozí stávka. Akademický senát nesouhlasí s návrhem rektora na rozdělení majetku kvůli superústavu CATRIN, který by ohrozil výuku a snížil úroveň vzdělávání. Vedení univerzity nevylučuje...

Český institut výzkumu a pokročilých technologií CATRIN začal fungovat na jaře roku 2021 na základech vědeckých center přírodovědecké fakulty. Po rozdělení měla být ovšem část majetku podle přírodovědecké fakulty odepřena chemickým katedrám, které by tak přišly o laboratoře nezbytné pro výuku studentů. Rozdělení by výrazně zkomplikovalo chod chemických kateder. 

"Když budeme chtít laboratoře využívat, tak v lepším případě budeme muset přístup dojednat, dohodnout volné termíny a doufat ve vstřícnost, které se nám v této věci zatím nedostávalo. V některých případech budeme dokonce odkázáni na to, že samotný laboratorní úkon musí provést pracovník z jiné jednotky. Neumíme si představit, že za takových podmínek budeme schopni například zajistit přístroje pro výuku. Studenti si pouze budou moci nechat změřit vzorek někým jiným a po obdržení výsledku si pustí videozáznam na youtube. To je pro nás neakceptovatelné," prohlásil například člen akademického senátu přírodovědecké fakulty Michal Botur.

Vedení CATRIN je po včerejším rozhodnutí akademického senátu připraveno na další jednání. "V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, prakticky se nic nemění. Na přístupech zaměstnanců a studentů se také nic nemění. Na druhé straně se protahuje určitý stav nejistoty, kdy se čeká na finální rozhodnutí," komentoval situaci ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky stávka, přírodovědecká fakulta, majetek, CATRIN, senát, Univerzita Palackého, Olomouc, univerzita, laboratoř, Univerzita Palackého v Olomouci, Senát Parlamentu ČR, Martin Procházka, Akademický senát Univerzity Palackého, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodovědecká fakulta odvrátila rozdělení majetku kvůli superústavu. Stávka na univerzitě zatím nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.