Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Olomouc je bezpečným městem pro život

PR článek

Koncentrace lidí přináší i větší riziko problémů. Ve větších městech se častěji páchají přestupky a trestné činy a více práce mají také hasiči se záchranáři. Jde zařídit, aby město bylo bezpečné? Míra nebezpečí se dá vždycky velmi účinně snižovat. Touto cestou jde Olomouc už řadu let.

Radnice systematicky zajišťuje dobrou bezpečnostní situaci prostřednictvím úzké a konkrétní spolupráce s městskou policií, dobrovolnými hasiči i se složkami integrovaného záchranného systému, mezi které spadají profesionální hasiči, statní policie nebo zdravotnická záchranná služba. Jen v posledních čtyřech letech mezi ně město rozdělilo zhruba 45 milionů korun.

Mezi důležité partnery města patří například dobrovolní hasiči. Těm radnice v posledních čtyřech letech pořídila třeba osm nových vozidel včetně jedné cisterny, hliníkový člun, elektrocentrály nebo kvalitní techniku a výstroj. Zároveň jim vybudovala také dvě nové hasičské zbrojnice a finančně podporuje i hasičský sport či aktivity pro děti a mládež.

„Hasiči znamenají pro město a jeho obyvatele větší bezpečí. Proto neváháme vydávat z rozpočtu města poměrně významné sumy na to, aby tyto složky měly účinné a profesionální vybavení,“ vysvětluje náměstek Martin Major.

Maximální využívání dotací

Naposledy město pořídilo nové vybavení jednotce dobrovolných hasičů z Lošova. Ta v polovině září dostala nové speciální vozidlo, které je díky odolnější konstrukci a náhonu všech kol uzpůsobeno i pro práci v obtížném terénu a pomůže tak lošovským hasičům i se zvládáním případných lesních požárů. Náklady na jeho pořízení byly 1,44 milionu korun a část pokryly krajské a národní dotace.

„Na příští rok máme podané žádosti o datace na poslední dopravní automobil do Chválkovic a hasičskou cisternu v Černovíře, čímž bychom završili obměnu vozového parku našich hasičů. Můžu tedy s radostí říct, že se nám podařilo všechny olomoucké jednotky vybavit moderními automobily, při maximálním využití dotací,“ připomíná Martin Major.

Dlouhodobou spolupráci udržuje město také s profesionálními hasiči. Významně jim pomáhá s nákupem vybavení, mimo jiné dostali třeba velitelské vozidlo za 1,4 milionu korun, termokamery, senzory statické stability, sady pro korunkové vrtání do betonu či seskokové matrace. A oni naopak městu vychází vstříc při řešení nejrůznějších krizových situací.

Moderní informační a výstražný systém

Jakýkoliv aktuální problém z oblasti kriminality radnice zase řeší se státní a městskou policií. Obě tyto složky se společnými silami podílejí na snižování míry kriminality i její prevenci, takže pokud potřebují nové vybavení, mohou se spolehnout také na pomoc města.

Městští strážníci v posledních letech dostali například tři nové elektromobily nebo další mobilní platební terminály určené k úhradě uložených pokut. A modernizuje se i jejich zázemí. U jejich sídla vyrostly dvě nové nabíjecí stanice pro elektroauta a v letošním roce začala také rekonstrukce operačního střediska a obslužného pracoviště městského kamerového systému. Po městě bylo navíc rozmístěno 108 nových kamer, které pomáhají dohlížet na bezpečí Olomoučanů.

Od roku 2019 byl v Olomouci postupně vybudován také nejmodernější informační a výstražný systém v České republice, který tvoří celkem 1832 hlásičů napojených na hlavní vysílací pracoviště. Ten vyšel na 74,6 milionů korun, z čehož 70 procent z toho pokryla dotace.

Radnici však zajímají také pocity Olomoučanů. Na toto téma proběhla řada dotazníkových šetření, kde se mimo jiné zkoumalo i to, na jakých místech se lidé necítí bezpečně. A někteří občané často kontaktují přímo vedení města, kterým dávají podněty ke zlepšení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Olomouc, bezpečnost, hasiči, policie, radnice, dobrovolní hasiči, dotace, Martin Major, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc je bezpečným městem pro život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.