Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Hanáckém muzeu v Příkazích roste vzácná hrušeň Krvavka. Experti ji našli u hospody

Vzácná hrušeň Krvavka, ryngle Zelená renklóda, legendární míšeňská jablíčka a další staré odrůdy ovocných stromů rostou v ovocném sadu Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku. Sad s více než pěti desítkami stromů návštěvníkům připomíná, jak vypadaly zahrady na Hané před 100 lety.

Hanácké muzeum v přírodě je dokladem hliněného lidového stavitelství z Hané. Skládá se ze tří špaletových stodol z první poloviny 19. století a stodoly z roku 1987. Je zde zahrada se sadem a hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1876. Na jaře byla otevřena raně novověká roubená stodola ze Skaličky na Hranicku.

V sadu roste 54 jabloní, hrušní, slivoní, třešní, višní, meruněk i ořešáků. "Kostru výsadby tvoří stromy staré 60 až 80 let, dále několik stromů z počátku tisíciletí a stromy, které jsme vysadili v minulých dvou letech. Chtěli jsme vytvořit ukázku typických zahrad a sadů před zhruba 100 lety," uvedl Radim Lokoč, který o ovocné stromy v Příkazích pečuje.

Velmi vzácnou hrušeň Krvavku odborníci před několika lety našli u hospody Šipka vedle silnice vedoucí do Litovle na Olomoucku. "Také mezi jabloněmi figurují dříve na Hané běžně pěstované odrůdy Panenské české, Grávštýnské, Lecar, ale i legendární Míšeňské nebo nově vysázená krajová odrůda Pasecké vinné pocházející z nedaleké Paseky," řekl Lokoč.

Krvavka má po rozříznutí červeně zbarvenou dužninu, její chuť je sladká a jemně kořenitá. Plody těchto odrůd jsou podle Lokoče chuťově pestřejší, než je tomu u moderních odrůd. Dříve se totiž hrušky pěstovaly pro různé způsoby využití. Běžně se ovoce zavařovalo, sušilo, vařila se z něj povidla, lisoval mošt, vyráběl burčák či víno, likéry i pálenky.

Muzeum v Příkazích zpřístupní prastarou stodolu. Jedinečné památce před časem hrozila demolice

Po měsících příprav, renovací a specializovaném transportu je v Hanáckém muzeu v Příkazích u Olomouce k vidění jedinečná stodola, jejíž nejstarší součásti mají původ v roce 1555. V sobotu bude muzeum pro návštěvníky otevřeno zdarma. Chystají se...

V příkazském sadu nechybí äni Švestka domácí a Špendlík žlutý nebo proslulá ryngle Zelená renklóda, ze které dříve ženy na Hané připravovaly kompoty. "V letošním roce zasadíme vedle stodoly ze Skaličky moruši, jejíž rouby jsme získali z torza prastaré moruše z nedalekých olomouckých Nemilan," podotkl Lokoč.

Odborníci při výsadbě sadu, připomínajícího tradiční ovocné stromy na Hané, postupovali podle historických záznamů, ze kterých čerpali informace o druhové a odrůdové skladbě bývalých zahrad. Ovocné stromy totiž měly dříve zajistit plody po co nejdelší období roku. "Počínaje třešněmi v červnu a konče jablky, která vydržela do jara," podotkl Lokoč.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácké muzeum v přírodě

Štítky sad, odrůdy, Krkavka, hrušeň, muzeum, příroda, ovoce, skanzen, Příkazy, hruška, Haná, zahrada, strom, ovocný strom, Zelená renklóda, stodola, Olomoucký kraj, hospoda, Skalička (Zábřeh)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hanáckém muzeu v Příkazích roste vzácná hrušeň Krvavka. Experti ji našli u hospody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.