Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kraj opět podpoří vesnické prodejny. Lidé si tam chodí nakoupit, ale i popovídat, říká starosta Šumvaldu

Olomoucký kraj opět podpoří malé vesnické prodejny, celkem v dalším kole dotací uvolní sedm milionů korun. V řadě míst jsou obecní obchůdky nenahraditelným místem, kde si lidé mohou nejen nakoupit, ale kam si chodí také popovídat se sousedy.

O dotace na provoz vesnických prodejen se zajímá například obec Šumvald na Olomoucku, kde se v místní části Břevenec otevřela prodejna začátkem léta. "Na konci roku nám zde skončila prodejna, kterou vedla paní, co už byla pět let v důchodu. Doufáme, že to nové obchodnici vyjde, protože je otevřeno šest dní v týdnu. Stoprocentně je tam prodejna potřeba, bydlí tam starší lidé, a nejde jen o samotný obchod, ale i o to, že lidé vyjdou z domu, potkají se se sousedy, zastaví se a popovídají si," popisuje starosta Šumvaldu Josef Šenk.

Nový obchod má pronajatou jednu místnost v kulturním domě jako sklad. "Doufáme, že se udrží," přeje si starosta. 

V minulosti byly krajské dotační programy pro vesnické prodejny omezeny počtem obyvatel, až loni mohly o peníze žádat také místní části. "Bývalá obchodnice v Břevenci už končila, takže už o podporu nežádala. Nové obchodnici jsem veškeré podklady poslal a doufám, že se žádostí uspěje," dodal starosta Šumvaldu.

Další podpora pro vesnické obchody. Kraj rozdělí tři miliony korun

Olomoucký kraj poskytne malým vesnickým prodejnám další dotace na provoz v celkové hodnotě tři miliony korun, které hejtmanství obdrží od státu z dotačního projektu Obchůdek 2021+. Finanční příspěvek pomůže udržet provoz prodejen na venkově.

No podporu vesnických prodejen má Olomoucký kraj nyní sedm milionů korun, část peněz jde od státu v rámci projektu Obchůdek 2021+. "Olomoucký kraj získal dotaci ve výši 4 miliony korun na udržení provozu maloobchodu, k ní z vlastního rozpočtu přidá další 3 miliony, které byly v předchozích letech poskytovány na podporu maloobchodních prodejen v rámci Programu obnovy venkova," vysvětlil náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, územní plánování a rozvoj venkova Jan Šafařík (Spojenci).

V loňském roce byl podle něho zájem o dotace enormní a přesáhl rozdělovanou částku. "Podpora pro venkovské prodejny ještě nabyde na významu. Násobně vyšší náklady na energie budou vytvářet negativní tlaky. Kraj má zájem je v co největší míře eliminovat," dodal Šafařík.

Dotační program Obchůdek 2022 na podporu venkovských prodejen v pondělí schválilo olomoucké krajské zastupitelstvo. Veškeré podrobnosti jsou dostupné na webových stránkách Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky venkov, obchody, podpora, dotace, hejtmanství, Olomoucký kraj, Šumvald, Jan Šafařík, Břevenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdenka Jahelková

Jenže je to v těchto odchodech mnohem dražší než když jedu do města do hipermarkepu.

Sobota, 1. října 2022, 16:10Odpovědět

Kraj opět podpoří vesnické prodejny. Lidé si tam chodí nakoupit, ale i popovídat, říká starosta Šumvaldu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.