Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Příkladná péče o zeleň a přírodu: vesnice na Prostějovsku získala prestižní evropskou cenu

Zlaté ocenění převzali v maďarském Balatonfüredu představitelé obce Dobrochov v prestižní mezinárodní soutěži Entente Florale Europe. V ní odborná porota hodnotí způsob jakým města a obce pečují o zahradní a krajinářskou tvorbu a životní prostředí.

Do soutěže se přihlásilo celkem devět měst a obcí ze šesti evropských zemí - z České republiky, Německa, Rakouska, Maďarska, Irska a Belgie. Odborná porota, složena zejména ze zahradních architektů, během roku všechna místa objížděla a hodnotila je. Nejvyšší ocenění si v závěru září převzali zástupci obce Dobrochov. „V Dobrochově mimo jiné ocenila zapojení zahradních architektů a dalších odborníků,“ podotkla mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

(NE)OBYČEJNÍ: Vrtulník byl letos v Koutech asi patnáctkrát, říká horský záchranář z Jeseníků

Rozmanitou práci horského záchranáře už takřka deset let detailně poznává Roman Fišnar z Loučné nad Desnou. S kolegy z Jeseníků nyní využil skvělou fyzickou a odbornou připravenost na prestižních mezinárodních závodech. Z italských Dolomit...

 

Vesnice Dobrochov leží deset kilometrů jižně od Prostějova a žije v ní zhruba 350 obyvatel. I s pomocí místních se podařilo vytvořit lokální biocentrum s rybníky, vysadit v okolí původní odrůdy stromů nebo využít přírodní formy odhlučnění ruchu z blízké dálnice D46.

„Prezentaci jsme nepodcenili. Komisi jsme informovali o tom, co děláme, a zapojili jsme také naše občany. Obnovujeme bažiny, mokřady, vysazujeme aleje či remízky, ale například i keře, kde se může schovat zvěř. Také jsme vysadili několik alejí původních odrůd stromů. Rád to popisuji jako návrat přírody zpět do krajiny,“ řekl starosta Dobrochova Miloslav Kříž k úspěšné snaze o obnovu přírody, kterou ocenili hodnotitelé soutěže Entente Florale Europe.

„Do Maďarska od nás vyjel doslova plný autobus. Jsme pyšní na to, že jsme ocenění získali,“ podotkl starosta. Kromě zlaté ceny se vesnici z Olomouckého kraje dostalo i speciálního uznání za podobu tříhektarového biocentra, který mimo trojice rybníků zahrnuje i oblast pro pohyb zvířat.

„Těší mě, že obec Dobrochov uspěla na evropské úrovni. Ostatně to, že dlouhodobě dělají smysluplnou práci, dokazuje i jejich ocenění v krajském kole Vesnice roku, kdy před třemi lety získali Zelenou stuhu právě za péči o zeleň a životní prostředí,“ doplnil radní pro oblast životního prostředí Martin Šmída (Piráti). Dobrochov pak uspěl i celorepublikovém kole a právě zisk české Zelené stuhy v soutěži Vesnice roku znamená možnost nominace do dalšího ročníku Entente Florale Europe.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky příroda, vesnice, zeleň, rostliny, Dobrochov, Olomoucký kraj, ocenění, životní prostředí, okres Prostějov, soutěž, Maďarsko, Německo, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příkladná péče o zeleň a přírodu: vesnice na Prostějovsku získala prestižní evropskou cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.