Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Chránění sokoli letos v Jeseníkách vyvedli téměř třicítku mláďat. Méně než loni

Téměř třicítku mláďat letos vyvedli sokoli stěhovaví v Jeseníkách. Chráněný dravec zahnízdil v nejvyšších moravskoslezských horách již po dvaadvacáté a v novodobé historii opustilo hnízda na 350 mláďat.

Rekordní loňskou sezonu však skol stěhovavý nepřekonal, letos tu vyvedl osmadvacet mláďat, v loňské sezóně jich bylo jednačtyřicet.

"Počet vyvedených ptáků sice meziročně kolísá, ale z pohledu stability populace je důležitější, že výrazně neklesá počet hnízdících párů. Těch je již pátým rokem v Jeseníkách kolem dvaceti," vysvětlil Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Jeseníky jsou jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v České republice. Sokoli tu většinou nehnízdí na turisticky frekventovaných místech nebo na skalách, které mají v oblibě horolezci, na rozdíl od chráněné krajinné oblasti Broumovsko či národního parku České Švýcarsko tak v Jeseníkách neplatí zásadní omezení vstupu. 

Lokality, kde by návštěvníci hor mohli sokoly rušit, jsou označeny tabulemi s podrobným návodem, jak se chovat. Místa také hlídají dobrovolné stráže přírody. V Jeseníkách a Rychlebských horách sokoli hnízdní na skalních lokalitách přímo na římsách nebo ve starých krkavčích hnízdech.

Ve Velké kotlině v Jeseníkách botanici našli rostliny, které již v této lokalitě považovali za vyhynulé

Ve Velké kotlině v Jeseníkách botanici objevili rostliny považované v této lokalitě za vyhynulé. Po více než sedmdesáti letech narazili například na kriticky ohroženou ostřici vláskovitou, která v tuzemsku roste pouze v Krkonoších. Našli také...

"Při monitoringu a ostraze sokolích hnízd nám pomáhají nejen dobrovolní spolupracovníci, ale i fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim máme obrovské množství jedinečných informací ze života sokolích rodin. Pro představu, na jedno hnízdění je to zhruba sto tisíc snímků. Díky nim jsme zaznamenali na jedné čtvrtině hnízd napadení kunou. Ta je nejobvyklejším přirozeným predátorem sokolích hnízd v Jeseníkách," podotkl ornitolog Tomáš Pospíšil z Agentury ochrany přírody ČR.  

Získané údaje se experti snaží využít k ochraně ohrožených ptáků. "Vedle přirozených faktorů snižujících pravděpodobnost zdárného vyvedení mláďat, jako jsou predace, povětrnostní vlivy či vnitrodruhová konkurence, je velmi důležitým faktorem lesní hospodář a tolerantní návštěvník hor," sdělil v tiskové zprávě Šaj. 

Počty sokolů drasticky poklesly ve druhé polovině minulého století, důvodem bylo především nadměrné používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Sokoli se postupně do české krajiny díky důsledné ochraně vracejí.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Šaj

Štítky sokol stěhovavý, mláďata, hnízdění, ochrana, Jeseníky, hnízdo, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česko, Tomáš Pospíšil, Broumovsko, Národní park České Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chránění sokoli letos v Jeseníkách vyvedli téměř třicítku mláďat. Méně než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.