Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kratší provoz, chladnější prostředí. Bazény v kraji řeší milionové skoky v nákladech na energie

S narůstajícími náklady za energie se potýkají i plavecké a relaxační areály v Olomouckém kraji. V Šumperku přistoupil provozovatel ke zkrácení provozní době Aquacentra, varianty úspor zvažují i v dalších městech. Změny cen elektřiny či zemního plynu navýší náklady v řádech milionů korun.

Od začátku října funguje šumperský bazén a wellness v upravené otevírací době, a to kvůli narůstajícím nákladům na energie. „Díky tomuto kroku budou moci provozovatelé udržet současné ceny,“ informovalo město na webových stránkách.

Areál plaveckého bazénu v Olomouci má ve své správě od loňského roku městská akciová společnost Aquapark Olomouc. Společnost nyní nechce ani na jednom z míst snižovat komfort pro návštěvníky. „S úsporami energií pracujeme dlouhodobě, nelze tedy provést nějaká zásadní opatření vedoucí ke snížení spotřeb energií v závislosti na jejich cenovém pohybu na trhu tak, aby se to nedotklo provozního standardu. V současné době máme ale zajištěny všechny potřebné podmínky pro udržení provozu v současné podobě. To předpokládáme i v příštím roce. V žádném případě nepočítáme se snižováním a regulací teplot jak v bazénech, tak ve sprchách. To platí i pro vytápěné prostory obou areálů,“ přiblížil předseda představenstva Aquapark Olomouc Dalibor Přikryl.

Kraj chce rozšířit služby centra pro uprchlíky. Pomoc nabídne i místním lidem v nesnázích

Nejen uprchlíkům z Ukrajiny, ale také obyvatelům Olomouce zřejmě začne poskytovat své služby Centrum materiální pomoci v Hanáckých kasárnách. O rozšíření podpory jedná Olomoucký kraj s Charitou Olomouc. K dispozici by měla být materiální či...

 

Po rozvolnění covidových restrikcí narostla na olomouckém bazéně i v aquaparku návštěvnost a s ní spotřeba energií. Další možnou změnu nákladů očekává firma 1. ledna 2023, minimálně do té doby se podle Přikryla nechystá změna cen vstupného pro veřejnost. Návštěva bazénu v Olomouci podražila již letos od září o deset korun, nyní pro dospělého vyjde hodina na 95 Kč.

Zásadní zvýšení nákladů očekávají v příštím roce například v areálu Městských lázní v Prostějově, ta by měla poskočit ze dvou milionů korun až na pět milionů. „Nějaká úsporná opatření již realizujeme jako například snížení teploty chodby, bazénové haly či vody, došlo k optimalizaci chodu oběhových čerpadel. V současné době ale nelze predikovat o kolik se podaří spotřeby energií snížit. To bude záviset především na venkovní teplotě,“ informovala Domovní správa Prostějov, která areál Městských lázní provozuje.

Přerovský bazén nyní platí za megawatthodinu elektrické energie takřka čtyři tisíce korun, od nového roku se tato sazba vyšplhá na zhruba 8500 korun. U plaveckého areálu je podle mluvčí radnice Lenky Chalupové spotřeba elektrické energie každoročně asi 850 MWh, což znamená při změně sazby výdaj dalších téměř čtyř milionů. „O opatřeních pro snížení nákladů na energie se aktuálně jedná - stejně tak, jako se jedná o případném navýšení cen vstupného,“ podotkla mluvčí Chalupová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Šumperské sportovní areály

Štítky bazén, koupaliště, koupání, plavání, wellness, energie, vstupné, aquapark, Olomoucký kraj, Šumperk, Aquapark Olomouc, Olomouc, Lenka Chalupová, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kratší provoz, chladnější prostředí. Bazény v kraji řeší milionové skoky v nákladech na energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.