Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Prostějovská DGPack nahromadila ztrátu skoro půl miliardy. Ruští vlastníci už závod prodali

Prostějovská firma DGPack s ruskými vlastníky nahromadila od otevřeni v roce 2019 ztrátu 471 milionů korun. Podnik letos v létě koupila švýcarská skupina Amcor Group a přejmenovala ho na Amcor Flexibles Prostějov.

Ztráta firmy za rok 2019 byla 121 milionů korun. O rok později prodělala 183,2 milionu a loňský rok zakončila se ztrátou 146,6 milionů korun. Spolu s prodělky za rok 2018 jde dohromady o 471 milionů. Závod zaměstnával 140 lidí a jeho stavba stála v době otevření téměř miliardu korun. Ruská společnost Danaflex chtěla prostřednictvím tohoto zívodu expandovat na trhy v EU.

Podle výroční zprávy za rok 2021 získávala firma DGPack podíl na trhu s potravinovými obaly v České republice, zemích Evropské Unie i v jiných státech. Firma loni postupně naplňovala své výrobní kapacity a začala dodávat obaly předním výrobcům, jako jsou Jacobs, Mars či Nestlé. "Po datu účetní závěrky došlo k nešťastným událostem na Ukrajině, což ovlivňuje aktivity naší společnosti na tomto trhu, zejména dodávky našim ukrajinským zákazníkům a s tím spojené finanční toky," uvedl bývalý jednatel firmy Róbert Budzák. Podle Budzáka bude muset firma čelit globálním důsledkům, jako je zhoršení situace na trhu s energiemi a rostoucí inflace.

Prostějovský podnik byl slavnostně otevřen v únoru 2019. Do Prostějova tehdy přijel ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov, prezident Tatarské republiky Rustam Minnichanov a prezident společnosti Danaflex Airat Baširov. Prostějovská firma byla první investicí společnosti Danaflex v zahraničí. Výrobní závod zabral plochu zhruba 12 400 metrů čtverečních a ročně může vyrobit až 15 tisíc tun flexibilních obalů.

Švýcarská skupina Amcor Group zdůvodnila nákup firmy DGPack jeho strategickou polohou. Koupené pozemky a budovy také dávají možnost výrazně rozšířit provoz. Nový vlastník prostějovského závodu patří mezi hlavní světové výrobce obalů pro potraviny, nápoje, farmaceutické, lékařské a osobní produkty. Podníká ve 43 zemích, zaměstnává 44 tisíc pracovníků a jeho roční tržby činí 15 miliard dolarů tedy zhruba 360 miliard korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Amcor Flexibles Prostějov

Štítky ČR, Rusko, Švýcarsko, Ukrajina, plasty, firmy, DGPack, Danaflex, Amcor Group, Prostějov, Evropská unie, Nestlé, Česko, Rustam Minnichanov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovská DGPack nahromadila ztrátu skoro půl miliardy. Ruští vlastníci už závod prodali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.