Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Válka na univerzitě. Přírodovědecká fakulta navrhla odvolat rektora, je to reakce na sesazení děkana

, aktualizováno 12. října 2022, 17:44

Přírodovědecká fakulta olomoucké univerzity navrhuje odvolání rektora Martina Procházku. Dnes odpoledne o tom rozhodl akademický senát, podle senátorů rektor porušil zákon o vysokých školách. Rektor minulý týden sesadil děkana fakulty Martina Kubalu, dlouhodobého kritika vzniku ústavu CATRIN.

Akademický senát o návrhu na odvolání rektora Martina Procházku rozhodl výraznou většinou 14 hlasů ze 16, jeden senátor se zdržel a jeden byl proti.

Podle senátu rektor závažným způsobem porušil zákon o vysokých školách. Senát uložil svému předsedovi Karlu Lemrovi, aby na akademickém senátu celé univerzity podal návrh na odvolání rektora.

"Akademický senát také vyzval rektora, aby výpověď z pracovního poměru pro děkana zrušil a za své chybné personální rozhodnutí se veřejně omluvil. Podle senátorů tento neoprávněný pracovněprávní akt poškodil děkana i celou fakultu," sdělila mluvčí fakulty Šárka Chovancová. Senát zároveň pověřil svého předsedu, aby o postupu rektora informoval ministerstvo školství, Radu vysokých škol či Českou konferenci rektorů.

Rektor univerzity oznámil, že nejprve se chce se závěry jednání akademického senátu přírodovědecké fakulty důkladně seznámit. "Teprve poté se rozhodne, jak bude dál postupovat. V každém případě se dá říci, že vzhledem k předem ohlášeným bodům programu se takové závěry jednání fakultního senátu daly očekávat," tlumočil rektorovo stanovisko mluvčí univerzity Egon Havrlant.   

Rektor dal minulý týden děkanovi Martinu Kubalovi výpověď jen pár dní poté, co akademický senát zamítl rektorův návrh na rozdělení majetku mezi ústavem CATRIN a přírodovědeckou fakultou. Fakulta proti rozdělení ostře protestuje, protože by ohrozilo výuku studentů. Výpověď rektor zdůvodnil ochranou osobních údajů a vlastnických práv, děkan to považuje za šikanu a bude se bránit žalobou.

Ministerstvo školství vzápětí potvrdilo, že rektor nemůže sesadit děkana fakulty bez souhlasu akademického senátu. 

Všichni vidí souvislost CATRIN s odvoláním děkana, píše student rektorovi olomoucké univerzity

Rozhodnutí rektora olomoucké univerzity Martina Procházky sesadit děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubalu kritizují už i samotní studenti. Například Jan Stehlík napsal rektorovi otevřený dopis, ve kterém mluví o bezprecedentní křivdě a...

"Tato situace nesouvisí s tím, co proběhlo před několika dny na jednání Akademického senátu UP. Byly mi sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel," prohlásil již dřív rektor Procházka, který zároveň podal trestní oznámení. 

Podstatou celé věci je použití zaměstnaneckých emailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem přírodovědecké fakulty, chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků a který po fakultě požaduje milionové částky.

Podle děkana Kubaly není použití pracovních emailů v pracovněprávních soudních sporech v judikatuře nikterak vzácné a soud to vždy posuzuje s ohledem na konkrétní případ. Kubala zároveň tvrdí, že o emailové korespondenci rektor věděl více než rok, ale využil ji až nyní, pár dní po zasedání akademického senátu, kde neprošel jeho návrh na rozdělení majetku.

Vedení CATRIN tvrdí, že je připraveno na další jednání o rozdělení majetku. "V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, prakticky se nic nemění. Na přístupech zaměstnanců a studentů se také nic nemění," komentoval situaci ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky CATRIN, rektor, odvolání, návrh, přírodovědecká fakulta, krize, válka, Univerzita Palackého, Olomouc, univerzita, Martin Procházka, vysoká škola, Senát Parlamentu ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká konference rektorů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka na univerzitě. Přírodovědecká fakulta navrhla odvolat rektora, je to reakce na sesazení děkana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.