Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Všichni vidí souvislost CATRIN s odvoláním děkana, píše student rektorovi olomoucké univerzity

Rozhodnutí rektora olomoucké univerzity Martina Procházky sesadit děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubalu kritizují už i samotní studenti. Například Jan Stehlík napsal rektorovi otevřený dopis, ve kterém mluví o bezprecedentní křivdě a dlouhodobém omezování akademické samosprávy.

"Předevčírem večer jsem se se zármutkem dočetl o Vašem rozhodnutí odvolati děkana Kubalu. A zjištění mne velmi zarazilo, stejně jako asi všechny ostatní. Nevím, zda existuje příčinná souvislost s krizí ohledně CATRIN, ale i kdyby zde ve skutečnosti nebyla, všichni ji vidí. Nikde jsem nenašel přesné zdůvodnění odvolání pana děkana, on sám, co mu bylo sděleno, odmítá," napsal student fyzikální a organické chemie Jan Stehlík v otevřeném dopise rektorovi Univerzity Palackého Martinu Procházkovi v otevřeném dopise, který zveřejnil na webu

Student se rektora ptá, proč byl děkan přírodovědecké fakulty Martin Kubala odvolán tak náhle a neočekávaně, proč neprojednal celou záležitost ani fakultní ani velký akademický senát, zda může být náhoda, že k tomu došlo krátce po zamítnutí rektorova návrhu na rozdělení majetku mezi přírodovědeckou fakultu a CATRIN, a proč k tomuto kroku rektor přistoupil okamžitě a bez varování.

Univerzita v krizi. Podle ministerstva školství rektor nemůže sesadit děkana bez souhlasu senátu školy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka, který začátkem týdne sesadil děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubalu, to podle ministerstva školství nemůže udělat bez souhlasu akademického senátu. Odvolaný děkan, dlouhodobý kritik...

Rektor dal děkanovi olomoucké přírodovědecké fakulty výpověď minulý týden. Odvolaný děkan, dlouhodobý kritik vzniku ústavu CATRIN, se bude bránit žalobou, postup rektora považuje za šikanu. Ministerstvo školství vzápětí potvrdilo, že rektor nemůže děkana sesadit bez souhlasu akademického senátu.

"Co se týče ústavu CATRIN, postoj fakulty se stejně nezmění, neboť nyní je jednotnější, než byl kdy dříve, a právě odvolání pana děkana bylo impulzem, jenž zdvihl ze židlí i ty, kdož se o celou problematiku dosud nezajímali. Fakulta navíc bude tento krok považovati za naprosto bezprecedentní křivdu a vyvrcholení dlouhodobého omezování akademické samosprávy," komentoval situaci student Jan Stehlík v otevřeném dopise.

Chápe, že je nestandardní, aby student psal rektorovi. "Nestandardní je však i Vaše rozhodnutí a celá situace, v níž se již dlouho univerzita topí. Ozývám se jednak z přesvědčení, že se mne krize ve skutečnosti týká více, než by se zdálo, a zadruhé proto, že nehodlám něčemu takovému jen nečinně přihlížeti. Jedná se o mou vlastní dobrovolnou iniciativu a můj vlastní pohled na věc. Jsem ovšem přesvědčen, že se s ním ztotožňuje řada osob," dodal student. 

O jeden hlas neprošel akademickým senátem návrh rektora Univerzity Palackého v Olomouci na rozdělení majetku kvůli vzniku vědeckého superústavu CATRIN. Ostře proti byla přírodovědecká fakulta, která se obávala, že přijde o přístup do svých...

Rektor dal děkanovi výpověď pár dní poté, co akademický senát zamítl jeho návrh na rozdělení majetku mezi CATRIN a přírodovědeckou fakultu. Ta proti rozdělení ostře protestuje, protože by ohrozilo výuku. "Tato situace nesouvisí s tím, co proběhlo před několika dny na jednání Akademického senátu UP. Byly mi sděleny velmi závažné okolnosti, po kterých proběhla opravdu pečlivá analýza a musím konstatovat, že při posouzení všech skutečností jsem konal tak, jak jsem konat musel," prohlásil Procházka.  

Výpověď rektor zdůvodnil ochranou osobních údajů a vlastnických práv. Podstatou celé věci je použití zaměstnaneckých emailů v soudním sporu s bývalý zaměstnancem přírodovědecké fakulty, chemikem Radkem Zbořilem, kterému etická komise přírodovědecké fakulty vytkla řadu prohřešků a který po fakultě požaduje milionové částky.

Použití pracovních emailů v pracovněprávních soudních sporech ovšem není podle děkana Kubaly v judikatuře nikterak vzácné a soud to vždy posuzuje s ohledem na konkrétní případ. Ve sporu univerzity s bývalým zaměstnancem Zbořilem soud pracovní emaily jako důkaz připustil. Kubala zároveň tvrdí, že o emailové korespondenci rektor věděl více než rok, ale použil ji až nyní, pár dní po zasedání akademického senátu, kde neprošel jeho návrh na rozdělení majetku.

Vedení CATRIN tvrdí, že je připraveno na další jednání. "V tuto chvíli je využívání budov a majetku dáno opatřením rektora z minulého roku, prakticky se nic nemění. Na přístupech zaměstnanců a studentů se také nic nemění," komentoval situaci ředitel CATRIN Pavel Banáš.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky CATRIN, rektor, děkan, odvolání, přírodovědecká fakulta, krize, válka, student, otevřený dopis, Univerzita Palackého, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Procházka, Jan Stehlík, Radek Zbořil, Akademický senát Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni vidí souvislost CATRIN s odvoláním děkana, píše student rektorovi olomoucké univerzity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.