Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Obce musí kvůli cenám energií šetřit. Dřevohostice možná na tři měsíce zavřou i místní hospodu

Omezením veřejného osvětlení, snížením teploty v sokolovně na minimum či uzavřením zámku přes zimní sezonu se rozhodly Dřevohostice na Přerovsku čelit rostoucím cenám energií. Obec k těmto krokům vede nejen snaha uspořit, ale již i konkrétní dopady cen.

Na dočasných opatřeních se shodli v Dřevohosticích ještě před volbami. "Topení v zámku zcela vypustíme, provoz zde od 1. prosince zřejmě až do konce února zcela eliminujeme. V sokolovně bude teplota snížena na nějakých deset nebo 12 stupňů. Některým oddílům, jako jsou fotbalisté či házenkáři, to nevadí a budou dál pokračovat, další skupiny jako je cvičení žen, dětí či jógu přesuneme do tělocvičny základní školy, kterou nebudeme nijak omezovat," řekl starosta Dřevohostic Petr Dostál. Zřejmě na tři měsíce bude podle něj uzavřena také místní hospoda, která je součástí sokolovny.

Do úsporných opatření zahrnula obec rovněž omezení veřejného osvětlení. "Osvětlení bychom chtěli omezit pouze na našich místních komunikacích, kde zřejmě každé druhé či třetí světlo vypneme nebo alespoň snížíme intenzitu," řekl starosta.

U sokolovny se obci zálohy měsíčně zvýšily o 130 procent. "Původně jsme platili 12 500 korun měsíčně, nyní bychom měli platit necelých 30 tisíc korun, to nás trochu vystrašilo, proto budeme provoz omezovat a budeme jen temperovat," uvedl Dostál. Uzavření zámku se podle něj dotkne především svateb a oslav, ale i kulturních akcí.

V Ochozi na Prostějovsku bude trávu u solárních elektráren spásat stádo ovcí

V Ochozi na Prostějovsku bude trávu u fotovoltaických elektráren spásat stádo ovcí. Skupina Solar Global zde hodlá rozšířit svůj solární park o další dvě elektrárny o výkonu téměř dvě megawatty. S chovem ovcí již má zkušenosti z jiných lokalit,...

Úspory hledají i další obce v regionu. Například Bochoř na Přerovsku ve snaze snížit spotřebu elektřiny investovala do vybudování fotovoltaické elektrárny na čistírně odpadních vod. Obec rovněž omezila vytápění v sokolovně na minimum. "V základní škole jsme omezili taktéž vytápění a během přestávek a do hodin jsme aplikovali více pohybu, aby děti jen neseděly v lavicích a nejen se přirozeným pohybem zahřály, ale udělaly i více pro své vlastní zdraví," řekl starosta obce Tomáš Volek. Bochoř má podle něj také v plánu dokončit výměnu svítidel veřejného osvětlení a současně s tím omezit intenzitu a provoz veřejného osvětlení.

Teplotu ve víceúčelové sportovní hale sníží i v Tovačově na Přerovsku, město chce kvůli úspoře vyměnit i zdroje svítidel v hlavním sále. "Dlouhodobě řešíme výměnu svítidel veřejného osvětlení, což se nám nedaří. K částečnému vypínání veřejného osvětlení nechci přistoupit z důvodu bezpečnosti občanů ve večerních hodinách. Budeme hledat možnosti výměny inteligentních svítidel," řekl starosta Tovačova Marek Svoboda.

Na veřejném osvětlení již šetří i v Tučíně na Přerovsku, podle starosty Jiřího Řezníčka se podařilo výrazně snížit náklady výměnou veřejného osvětlení na LED osvětlení, úspory dosáhly více než 50 procent. "Bavili jsme se na zastupitelstvu, zda neomezit například i vánoční světelnou výzdobu, ale stávající zastupitelstvo to zatím nechtělo. Jedná se většinou o LED osvětlení, což není tak náročné na odběr. Uvidíme, ale co bude, možná časem to budeme muset omezit a hledat úspory, ale těch možností moc není," řekl starosta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hospoda, uzavření, úspory, osvětlení, vytápění, energie, cena, Dřevohostice, Olomoucký kraj, veřejné osvětlení, okres Přerov, zámek, topení, Petr Dostál, Tovačov, Bochoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce musí kvůli cenám energií šetřit. Dřevohostice možná na tři měsíce zavřou i místní hospodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.