Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé na Jesenicku budou mít vodu s menším obsahem chloru. Její kvalitu pohlídají pstruzi

Více než patnácti tisícům lidí na Jesenicku poteče z kohoutků kvalitnější voda s nižším obsahem chlóru. Jesenické vodárny za 86 milionů korun zrekonstruovaly úpravnu vody v Adolfovicích a vybavili ji moderními technologiemi. Kvalitu vody zde navíc hlídají i uměle chované ryby.

"Jde o přirozený monitoring vody, kdy v přítocích do úpravny jsou ryby, a pokud žijí, je to první signál, že ve vodě nejsou pesticidy a další škodlivé látky," vysvětlila ředitelka Vodovodů a kanalizací Jesenicka Lenka Podhorná. Vodohospodáři v Adolfovicích chovají například pstruha říčního.

Na rekonstrukci úpravny vody vodárny získaly dotaci ve výši 37 milionů korun. "Pokud jde o odběratele, tak k těm nově putuje voda s menším obsahem chlóru a s bonusem v podobě přidaného vápníku," sdělil vedoucí Ústavu vodního hospodářství obcí Tomáš Kučera.

Ředitel šumperských vodáren: Voda je strategická surovina, neměla by být předmětem podnikání

Na Šumpersku přešlo hospodaření s vodou z rukou zahraniční společnosti do správy obcí a měst. „Voda je strategická surovina. Z mého pohledu by neměla být předmětem podnikání a je podle mého názoru dobře, pokud je její distribuce pod kontrolou...

Dalším krokem je napojení Keprnického potoka. Nový vodní zdroj vodárnám umožní trvale odebírat sedm litrů surové vody za vteřinu, což zejména v létě sníží riziko, že by vody byl nedostatek. Zapojení nového zdroje navíc v budoucnu vodárnám umožní provést kompletní obnovu prameniště na Křížovém vrchu, napojit Lázně Jeseník na skupinový vodovod a následně udělat obnovu vodního zdroje Jeseník-Lázně.

"Za deset let, co jsou vodárny v rukou města a obcí, jsme do naší vodohospodářské infrastruktury nainvestovali něco přes 383 milionů korun. Z toho pak finanční prostředky na obnovu vodohospodářského majetku činí přes 205 milionů korun," podotkla ředitelka vodáren Podhorná.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucie Musialová

Štítky voda, kvalita, úpravna, monitoring, ryby, pstruzi, investice, rekonstrukce, vodovody, vodárny, Jeseník, chlor, okres Jeseník, vodárna, Adolfovice, Tomáš Kučera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Jesenicku budou mít vodu s menším obsahem chloru. Její kvalitu pohlídají pstruzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.