Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Prostějovu rostou náklady na likvidaci odpadu, částka je na historickém maximu

Náklady na likvidaci komunálního odpadu překročily minulý rok v Prostějově hranici 50 milionů korun. Výdaje rostly ještě výrazněji, než vedení radnice předpokládalo při sestavování rozpočtu. Město se snaží podporovat třídění a recyklaci odpadu, což může vést k citelným úsporám.

Za posledních pět let narostla částka vynaložená na likvidaci odpadů o deset milionů korun. Rada města Prostějova se zabývala rostoucími náklady na likvidací komunálního odpadu do konce roku 2022. Za loňský rok překročila tato částka 51,5 milionu korun.

„Jde o vůbec nejvyšší hodnotu v historii města. V rozpočtu na letošní rok byly navýšeny finanční prostředky o předpokládanou výši inflace za předešlé období odhadovanou na 3,2 procenta. Skutečná výše míry inflace za rok 2021 však byla u smlouvy v oblasti nakládání s odpady 8,4 procent,“ informoval náměstek primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko) s tím, že tento model zohledňuje meziroční míru inflace v oboru vnitrostátní silniční nákladní dopravy.

Konec otravných kolon u Prostějova. Silničáři dokončili opravy dálničního sjezdu a pro letošek i estakády

Motoristé, kteří projíždějí po dálnici okolo Prostějova, si konečně oddychnou. Pro letošek definitivně končí otravné kolony a zdržení, které zde byly na denním pořádku. Silničáři dokončili opravy sjezdu a pro letošek také estakády, plný provoz...

 

„S ohledem na současně probíhající nárůst celkového množství odpadu svezeného od občanů města Prostějova tak dojde v oblasti nakládání s ním k celkovému navýšení výdajů o zhruba čtyři miliony korun, což nebylo ve schváleném rozpočtu zahrnuto,“ upozornil Jiří Pospíšil.

Situaci v odpadovém hospodářství města mapuje Odbor správy a údržby majetku prostějovského magistrátu pravidelně každý měsíc. „Vyhodnocuje se množství a náklady na likvidaci jednotlivých složek komunálního odpadu svezeného od občanů a uloženého na sběrných dvorech,“ podotkla mluvčí prostějovské radnice Anna Kajlíková.

Proti rostoucímu trendu nákladů alespoň částečně působí peníze získané z finančních odměn za zpětný odběr, které v letošním roce atakují v Prostějově hranici osm milionů korun. „Občané města Prostějova dlouhodobě vytrvale a pečlivě třídí komunální odpad, k čemuž se jim město snaží vytvářet co nejpříznivější podmínky a maximálně je podporovat a motivovat ke třídění zejména zahušťováním sběrné sítě či prostřednictvím sběrných dvorů,“ uvedla mluvčí Kajlíková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky odpad, popelnice, třídění odpadu, recyklace, město, životní prostředí, peníze, rozpočet, Prostějov, komunální odpad, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovu rostou náklady na likvidaci odpadu, částka je na historickém maximu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.