Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Olomoucká náplavka je po kolaudaci otevřená. Stavba u Moravy ještě pokračuje

Po kolaudaci už je veřejnosti přístupná náplavka u řeky Moravy mezi mosty na Masarykově třídě a ulici Komenského. U dvou ze tří schodišť ještě probíhají finální úpravy nábřeží, stavbaři dokončují vyhlídkové terasy.

Ze schodiště u nového Mostu Václava Rendera, stezky u vysokoškolských kolejí a z nájezdu nedaleko restaurace Bristol je nyní možné navštívit dvanáct metrů širokou náplavku u řeky Moravy v Olomouci. Ta již prošla kolaudací.

 

„Ke stavebně-technickému řešení jsme měli jako město určité připomínky, které jsme si s Povodím Moravy vyjasnili s tím, že se jedná o vodní dílo a ne o standardní uliční profil. Nová úprava je ale oproti zdem, které tam byly předtím, obrovským posunem. Podařilo se nám vytvořit nový a poměrně unikátní veřejný prostor, který si bude hledat svou uživatelskou podobu. Těším se na to a věřím, že komplikací bude co nejméně. A že i příroda bude v rozjezdu nového veřejného prostranství přívětivá,“ uvedl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Co říkáte na novou úpravu řeky Moravy u centra Olomouce?

Celkem hlasovalo264 čtenářů

V následujících měsících se bude dojednávat využití téměř čtyři sta metrů vydlážděného prostoru u řeky pro kulturní akce i různé formy obchůdků či občerstvení. „Provozní řád přesně stanoví, co tam bude moct být, ať už se to týká například nějakého stánku či posezení,“ avizuje primátor s tím, že veškeré zařízení bude muset v případě potřeby náplavku rychle opustit. „Ne vždy musí jít o dlouhodobé deště přímo v Olomouci. Z horního toku může přijít v řádech hodin přívalová vlna. Vše co by mohlo tvořit vodě překážku nebo by mohlo být smeteno a ucpat tok někde jinde, se musí včas bezpečně odstranit,“ dodal Žbánek.

Podle něj nyní čekají nábřežní ulice nad náplavkou finální úpravy včetně ozelenění a doplnění městským mobiliářem. Zeleň, lavičky či odpadkové koše naopak nemohou být pod mosty v prostorách náplavky. Posezení zde umožňuje pouze několik kamenných bloků u nábřežní zdi. „Očekávání, že vytvoříme na náplavce určitou parkovou úpravu by bylo iluzorní. Pořád se pohybujeme v toku řeky. Vše, co tam vzniklo, je vlastně jen kultivací koryta řeky a musí to splňovat poměrně přísné požadavky na zatížení. Zkrátka nelze tvořit komfortní veřejné prostranství plné zeleně tam, kde počítáme s tím, že bude několikrát ročně protékat řeka i například s kusy ledu,“ podotkl Miroslav Žbánek.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky náplavka, protipovodňové opatření, řeka, Morava, Olomouc, kolaudace, řeka Morava, veřejné prostranství, Miroslav Žbánek, Povodí Moravy (státní podnik), Bristol, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Olomoucká náplavka je po kolaudaci otevřená. Stavba u Moravy ještě pokračuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.