Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Lampionový průvod v Olomouci změní trasu. Kvůli dopravním omezením

Ani v letošním programu oslav Dne vzniku samostatného československého státu nechybí v Olomouci tradiční lampionový průvod a ohňostroj. Kvůli dopravním omezením ve městě vyrazí osvětlený zástup novou trasou zejména přes olomoucké parky do areálu Korunní pevnůstky, kde se bude odpalovat ohňostroj.

V minulých letech lampionový průvod vyrážel z centra Olomouce na nedaleké Žižkovo náměstí, kde je pomník prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Lidé směrovali k památníku po jedné z hlavních tramvajových tras, která tak bývala na určitý čas neprůjezdná. Toto omezení se letos provozu tramvají nedotkne, akce proběhne v jiných částech města.

„Tradiční místo pro ohňostroj na Žižkové náměstí i trasa lampionového průvodu jsou změnami, které reflektují množství aktuálních dopravních omezení ve městě,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Olomoucký kraj připravuje žádost pro získání Hanáckých kasáren

Historická budova Hanáckých kasáren v centru Olomouce by mohla přejít do majetku Olomouckého kraje. Zájem o rozhlehlou stavbu z 19. století potvrdil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek s tím, že kraj připravuje žádost o bezúplatný převod....

 

Průvod se okolo 18 hodiny vydá z Horního náměstí přes Dolní náměstí a Kateřinskou ulicí do Bezručových sadů. Jeho cíl bude v areálu Korunní pevnůstky, kde je v plánu odpálení ohňostroje před půl sedmou.

Součástí oslav bude v pátek 28. října dopolední pietní akt u pomníku T. G. Masaryka na Žižkově náměstí či odpolední koncert skupiny The People na Horním náměstí. Vpodvečer v centru města zahraje Vojenská hudba Olomouc.

Rok 1918 byl v Olomouci bouřlivý. Obyvatelé města vznik Československa v roce 1918 podle historika Pavla Urbáška přijali s rozdílnými pocity, jelikož většinu populace v Olomouci tehdy tvořili Němci. I když vztahy mezi německými a českými obyvateli Olomouce nikdy nebyly příliš vyhrocené, tak Němce vznik Československa zaskočil.

Ve městě se na podzim 1918 konala velká shromáždění obyvatel a radnici postupně přebírala nová česká správa. Převzetí města do správy nově ustaveného národního výboru se podle Urbáška nakonec odehrálo bez vážnějších incidentů.

Den vzniku samostatného československého státu
Kdy: pátek 28. října 2022
10:00 | Žižkovo náměstí
Pietní akt - kladení věnců k pomníku TGM
16:00 | Horní náměstí
The People
orchestr hrající širokou paletu žánrů od taneční hudby třicátých let přes rock’n roll, funk, pop, až po současné hity
17:30 | Horní náměstí
Vojenská hudba Olomouc
orchestr Armády ČR posádky Olomouc
18:00 Lampionový průvod
trasa - Horní náměstí – Dolní náměstí – Kateřinská – Michalské stromořadí – Bezručovy sady – Korunní pevnůstka
18:20 | Korunní pevnůstka
Ohňostroj
Zdroj: Olomouc.eu

 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky Lampionový průvod, děti, rodina, akce, ohňostroj, 28. říjen, oslavy, Olomouc, lampion, pomník, Tomáš Garrigue Masaryk, Československo, slavnost, hudba, Pavel Urbášek, vznik Československa, Žižkovo náměstí (Tábor), Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lampionový průvod v Olomouci změní trasu. Kvůli dopravním omezením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.