Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ze Šternberka vyrazil na Ukrajinu tank Tomáš. Češi se na něj složili ve sbírce

Ze Šternberka v těchto dnech vyrazil na Ukrajinu tank Tomáš, na který se Češi složili v kampani Dárek pro Putina. V rekordně krátkém čase dalo jedenáct tisíc lidí dohromady 33 milionů korun. Tank pojmenovaný po prvním československém prezidentovi pomůže ukrajinské armádě proti ruské agresi.

Tank Tomáš je výsledkem modernizace tanku T-72 M, která probíhá ve šternberském závodě společnosti Excalibur Army.

"S tankem T-72 a jeho ovládáním mají Ukrajinci bohaté zkušenosti. Současně k němu dodáváme modernizační balíček, který vhodně a efektivně zvyšuje jeho bojovou hodnotu a schopnost přežití osádky při plnění bojových úkolů," sdělil obchodní ředitel Excalibur Army Richard Kuběna.

Společnost již od začátku konfliktu dodala na Ukrajinu desítky tanků. Přibližně polovina z nich má modernizační balíček, zbytek byly tanky T72 M1 po generální opravě.

Modernizace zahrnuje například pokrytí tanku v nejzranitelnějších částech reaktivním pancířem, který výrazným způsobem zvyšuje ochranu proti RPG střelám a HEAT munici. Válečný stroj má také nové opticko-elektronické přístroje a modernizovaný blok nočního vidění. Tank má modernizovaný power pack, což je motor s převodovkou, se zvýšeným výkonem motoru a lepší akcelerací. Tank tak nyní dosahuje na 840 koní.

Česko začne opravovat tanky a další vojenskou techniku z Ukrajiny

Pomoc, kterou český obranný průmysl poskytuje Ukrajině, se významně rozšíří. Nově totiž bude Česko opravovat ukrajinské tanky a další vojenskou techniku, a to díky českým podnikům na území České republiky a Slovenska. Zaměří se na větší a...

Tank má také přepracované pracoviště řidiče s novou digitální přístrojovou deskou, která ukazuje stavové informace vozidla a informace o provozních vlastnostech tanku, jako jsou teplota motoru nebo poloha věže. Kompletně byla také přepracována vnitřní a vnější radiová komunikace s využitím vybavení od českých dodavatelů. Digitální rádio umožňuje šifrovanou komunikaci.

Společnost Excalibur Army dodávala zbraně na Ukrajinu již před vypuknutím aktuálního konfliktu, šlo o bojová vozidla pěchoty a samohybné houfnice.

Přesný termín odjezdu modernizovaného tanku na Ukrajinu a podrobnosti o celém přesunu nejsou z bezpečnostních důvodů k dispozici.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Czechoslovak Group

Štítky tank, Tomáš, Dárek pro Putina, sbírka, válka, agrese, Rusko, Ukrajina, Šternberk, Vladimir Vladimirovič Putin, Excalibur Army, T-72

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Šternberka vyrazil na Ukrajinu tank Tomáš. Češi se na něj složili ve sbírce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.