Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

I obce z regionu kritizují postup insolvence Sberbank. Obávám se nejhorších scénářů, říká starosta Senice

Po únorovém pádu finanční instituce Sberbank čekaly Senici na Hané na Olomoucku krušné časy. Obec měla v této bance uložené desítky milionů a čerpala od ní i úvěr. Ten nyní dvoutisícové sídlo poctivě zkrachovalé bance splácí a čeká na výsledek insolvenčního řízení. Podobně jako další samosprávy s obavami, obce i kraje jsou totiž v pořadníku vrácení peněz až na posledním místě.

S pouze padesáti tisíci korunami na kontě se náhle ocitla v krizi Senice na Hané letos v únoru, když kvůli krachu Sberbank přišla o více než 45 milionů korun na různých typech účtů. Vklady mají pojištěné pouze malé vesnice, jejichž roční daňové příjmy jsou nižší než 500 tisíc euro. Tuto kvótu Senice ale převyšuje.

Největší komplikací pak bylo dokončení rozpracované stavby kanalizace, na kterou navíc obec čerpala dotace. Se situací se v rámci složitých možností dokázali v Senici na Hané vypořádat. „Schválili jsme přijetí úvěru, abychom mohli dokončit investiční akci, tedy výstavbu kanalizace v místní části Cakov. Teď čekáme na průběh a výsledek insolvenčního řízení,“ konstatoval znovuzvolený starosta Michal Tichý.

Senice na Hané vložila na začátku února do Sberbank desítky milionů. Za měsíc banka padla

Možná do největších potíží v souvislosti s pádem bankovní instituce Sberbank se v Olomouckém kraji dostala Senice na Hané. Dvoutisícová obec si na začátku února uložila do banky s vazbami na Rusko desítky milionů korun úspor, situace se nečekaně...

 

Proces, při kterém by se měly v co nejvyšší míře vrátit peníze ze Sberbank jejich majitelům, probíhá už několik měsíců. Chybějící prostředky a nejistá situace vedly v Senici k pozastavení plánovaných projektů. „Všechno jsme zrušili a nyní bude zasedat nové zastupitelstvo, vytvoříme rozpočet na další rok. Musíme navíc splácet úvěr do Sberbank, měsíčně se to pohybuje okolo čtvrt milionu korun,“ podotkl starosta Tichý.

Podle vyjádření insolvenční správkyně zkrachovalé banky Jiřiny Lužové se nyní jedná o prodeji úvěrového portfolia Sberbank ve jmenovité hodnotě 47,7 miliardy korun do České spořitelny. Jaká bude skutečně uhrazená cena zájemcem se teprve ukáže. Právě tento výsledek bude klíčový pro uspokojení nároků lidí a institucí, kteří měli v bance peníze. S aktuálním systémem ale nesouhlasí zástupci 29 měst a obcí, které vydaly společnou tiskovou zprávu. Mezi znepokojenými představiteli samospráv jsou z regionu kromě Senice na Hané také například představitelé obcí Žulová, Bílá Voda, Štěpánov, Určice či měst Moravský Beroun, Uničov nebo Šternberk.

„Na základě insolvenčního zákona jsou jasně dané postupy, jak to bude s vypořádáváním věřitelů. Obce jsou až na konci. Nesouhlasíme s tím, že garanční fond, který je na prvním místě, je zastoupený ve věřitelském výboru. Pak nemá žádnou motivaci usilovat o to, že bude majetek banky prodaný draze. Potřebujeme, aby hodnota byla co nejvyšší a dostalo se i na nás, kteří jsme v pořadníku na posledním místě,“ shrnul výtku obcí starosta Michal Tichý.

V současnosti tak panuje obava, že na obce zbyde po prodeji portfolia majetku Sberbank jen minimum peněz. „Informace máme zatím spíše z tisku a jedna je taková a druhá maková. Dokud nedostaneme něco oficiálně na papíře, tak tomu nevěřím. Nechci malovat čerta na zeď, ale trochu se obávám i nejhorších scénářů. Uvidíme, samozřejmě bych si přál co nejlepší výsledek,“ uzavřel starosta.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky banka, Sberbank, obec, Senice na Hané, finance, krach, ztráta důvěry, insolvence, Ukrajina, Rusko, konflikt, peníze, úvěr, Senice, Olomoucký kraj, Senica, Česká spořitelna, Haná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I obce z regionu kritizují postup insolvence Sberbank. Obávám se nejhorších scénářů, říká starosta Senice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.