Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

VIDEO: Koloběžky jako překážka pro nevidomé. TyfloCentrum představuje osvětové spoty

Život se zrakovým postižením je mnohdy plný omezení a nástrah. Nevidomí musí neustále řešit bariéry v podobě komunikačních, a především architektonických překážek. Této problematice se dlouhodobě věnuje olomoucké TyfloCentrum, která zároveň šíří osvětu a připravilo i osvětové spoty.

Zaparkované nebo pohozené koloběžky tvoří jeden z velkých problémů pro nevidomé, což vedlo centrum k natočení osvětových spotů. Tento rok natočili video, které upozorňuje na důležitost vodící linie a nedávno vydali druhé informační video, které autoři věnovali správnému parkování elektro koloběžek.

Během dvou týdnů jsem přišla o všechny vlasy. Pomáhá mi o alopecii mluvit, říká Bára Kropáčková

Před zhruba čtyřmi měsíci se otočil Báře Kropáčkové svět vzhůru nohama. Na dovolené jí začaly ve velké míře padat vlasy. Vše došlo tak daleko, že se po návratu domů musela nechat oholit a postupně přišla i o všechno ochlupení na těle včetně obočí...

Právě nesprávné parkování koloběžek tvoří často i nebezpečnou překážku pro nevidomé, kterým ztěžuje orientaci v prostoru. TyfloCentrum se snaží odstraňování bariér řešit komplexně a systematicky. „Spolupracujeme i se samosprávou při rekonstrukcích nádraží, veřejných budov. Jakmile dostaneme od našich klientů podnět, že něco nefunguje, je špatně nebo se vyskytne nová překážka, snažíme se tento problém vyřešit,“ uvedla v tiskové zprávě pracovnice odstraňování bariér Zuzana Znojilová.

Problematika sdílených koloběžek a jejich správné parkování je podle centra v poslední době ožehavým tématem. Organizace, která pomáhá lidem se zrakovým postižením a která pomáhá třem stům klientům ročně, se proto rozhodla reagovat zmiňovaným video spotem.

„Osvěta je důležitou součástí naší organizace. Když jsme se rozhodli natáčet krátké video spoty, které mají veřejnost upozornit na problematiku života se zrakovým postižením, překážky, ohleduplnost, důležitost vodících prvků ve veřejném prostoru, byl jako další spot na téma koloběžek jasnou volbou,“ vysvětlil mluvčí organizace Tomáš Helísek.

V Olomouci aktuálně vzniká řada takzvaných parkovacích míst. Ty mají sloužit ke správnému zaparkování sdílených koloběžek a kol. TyfloCentrum se podílí na zpětné vazbě k nově vytvořeným parkovacím místům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv TyfloCentrum Olomouc

Štítky TyfloCentrum, elektrokoloběžky, nevidomí, parkovací místa, osvěta, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Koloběžky jako překážka pro nevidomé. TyfloCentrum představuje osvětové spoty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.