Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Zvony pro poutní kostel v zaniklé Staré Vodě na Libavé čeká svěcení. Jsou z Šilheřovic u Opavy

Dva zvony pro barokní kostel svaté Anny a svatého Jakuba v zaniklé obci Stará Voda ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku čeká 17. listopadu slavnostní svěcení. Zvony darovala kostelu z konce 17. století, který je jedinou dochovanou stavbou připomínající někdejší obec, farnost Šilheřovice u Opavy.

"Jedná se o dva zvony darované z farnosti Šilheřovice u Opavy, které v roce 1970 odlila firma Třinecké železárny. Jejich váha je úctyhodná - svatá Barbora má 490 kilogramů a svatá Maria a svatý Josef 540 kilogramů. Nahradily zvony rekvírované za II. světové války," uvedl člen Okrašlovacího spolku Lubavia a skautský vedoucí Jan Pečínka, který se v čele skautů déle než čtvrt století zasazuje o obnovu poutního místa.

Před dvěma lety se podle něj podařilo v Německu najít jeden zvon ze Šilheřovic, který nebyl roztaven pro válečné účely a byl vrácen. "Náhradní zvony byly z věže kostela sundány a až do letošního roku ’mlčely’. Letos by měl jejich hlas poprvé po instalaci do věže kostela, jejíž výška činí 27 metrů, vítat návštěvníky poutního místa na předvánočním koncertu v neděli 18. prosince," doplnil Pečínka.

V bavorském Pasově dnes zvonaři odlili dva nové zvony pro přerovský kostel svatého Vavřince

V bavorském Pasově v dílně Rudolfa Pernera dnes zvonaři odlili dva nové zvony pro přerovský kostel svatého Vavřince. Spolek Přerovské zvony smíření na výrobu zvonů vyhlásil sbírku, od loňského jara lidé věnovali 1,5 milionu korun.

Barokní kostel svaté Anny a svatého Jakuba je jedinou dochovanou stavbou připomínající někdejší obec Stará Voda. Do konce 30. let minulého století byl významným poutním místem. Po druhé světové válce, kdy bylo z těchto míst odsunuto původní německé obyvatelstvo, se stal kostel součástí nového vojenského výcvikového prostoru Libavá. Na jeho zkáze se nejvíce podepsal pobyt spojeneckých armád po sovětské okupaci země.

Na obnově kostela i jeho okolí pracují dobrovolníci z řad skautů téměř tři desítky let, v minulých letech jim pomáhali také skauti z Polska, Kanady, Německa, Francie a dalších zemí. Ve Staré Vodě si zájemci nyní mohou projít také trosky kláštera, klášterní zahradu, opravený hřbitov nebo obnovenou kapli Královské studánky. V kostele je možné prohlédnout keramickou křížovou cestu vytvořenou žáky z Havířova a staronový dřevěný oltář, darovaný z farnosti Dvorce.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ado.cz

Štítky ČR, památky, církve, armáda, Libavá, Šilheřovice, Opava, Stará Voda, kostel, druhá světová válka, Olomoucký kraj, poutní místo, Německo, Třinecké železárny - Moravia Steel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvony pro poutní kostel v zaniklé Staré Vodě na Libavé čeká svěcení. Jsou z Šilheřovic u Opavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.