Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Nové lampy v parku a na sídlišti v Prostějově snížily spotřebu o polovinu

Poloviční spotřebu elektřiny ve srovnání s předchozími lety eviduje v měsíci říjnu radnice v Prostějově v těch částech města, ve kterých nechala vyměnit stará sodíková svítidla za moderní LED světla. Výměna osvětlení proběhla v Kolářových sadech a na sídlišti Svobody.

Obyvatelé Prostějova se musí připravit na omezení veřejného osvětlení. Je drahá elektřina

Na omezení veřejného osvětlení se musí připravit obyvatelé Prostějova. Od listopadu radnice kvůli vysokým cenám elektrické energie vypne na místních a účelových komunikacích každé druhé svítidlo, lampy také budou zapnuty každý den o půl hodiny...

V Kolářových sadech a okolních ulicích byla v uplynulých týdnech dokončena výměna 124 starých svítidel na LED zdroje světla. Na sídlišti Svoboda bylo zatím modernizováno 85 lamp pouličního osvětlení. "Výměna se vyplácí už nyní. Již v říjnu vygenerovala tato změna osvětlení, v porovnání s říjnem loňského roku, v uvedených lokalitách úsporu na spotřebě elektrické energie téměř 48 procent. Podle výpočtů můžeme předpokládat, že v dalších měsících dosáhneme úspory až 80 procent,“ uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Další výhodou nově instalovaných LED svítidel je podle Pospíšila snížení nákladů na údržbu a omezení nežádoucího světelného smogu. Změnu na veřejném osvětlení v Kolářových sadech si podle Pospíšila pochvalují pracovníci nedaleké hvězdárny, které při pozorování noční oblohy už tolik neruší rozptýlené světlo z pouličních lamp.

Města a obce postupně vyměňují staré sodíkové výbojky za moderní LED svítidla, která mají až o 60 procent nižší spotřebu elektrické energie. Kromě nízké spotřeby a dlouhé životnosti vynikají LED svítidla podle odborníků také kvalitním světelným tokem, funkčností a tím, že plný výkon svítidla je dosažen do dvou vteřin od zapnutí.

Město modernizovalo celkem 209 svítidel. Výměna osvětlení v Kolářových sadech stála zhruba 800 tisíc a na sídlišti Svobody 940 tisíc korun. Radnice na projekty získala státní dotaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lampy, úspora, energie, elektřina, magistrát, Prostějov, sídliště, svítidlo, LED, Jiří Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové lampy v parku a na sídlišti v Prostějově snížily spotřebu o polovinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.