Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Vodné na Šumpersku příští rok zdraží o čtvrtinu. Stočné dokonce o 36 procent

Lidé na Šumpersku se musí připravit na to, že za vodu zaplatí daleko víc než dřív. Šumperské vodárny zvýší cenu vodného o 25 procent a stočného o 36 procent. Nárůst zdůvodnily prudce rostoucími provozními náklady a plánovanými investicemi do vodohospodářské infrastruktury.

Společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, která na Šumpersku vlastní vodovody a kanalizace ve zhruba třech desítkách měst a obcí, zvýší vodné včetně DPH z letošních 47,51 koruny za metr krychlový na 59,47 koruny a stočné z 50,29 koruny na 68,32 koruny.

Vedení společnosti uvedlo na webu, že chystané zvýšení cen vodného a stočného příští rok zdraží litr pitné vody z dosavadních deseti haléřů na 13 haléřů. "Meziroční navýšení cen vodného a stočného v tarifní oblasti společnosti VHZ Šumperk odpovídá předpokládanému navýšení těchto cen u většiny vodárenských společností v České republice. Oproti několikanásobnému nárůstu cen energií, tepla, potravin a dalších komodit v ČR není schválené navýšení cen vodného a stočného na úrovni zhruba 30 procent zdaleka tak výrazné," uvedlo.

Ostatní vodárenské firmy v Olomouckém kraji zatím ceníky pro rok 2023 nezveřejnily. 

Ředitel šumperských vodáren: Voda je strategická surovina, neměla by být předmětem podnikání

Na Šumpersku přešlo hospodaření s vodou z rukou zahraniční společnosti do správy obcí a měst. „Voda je strategická surovina. Z mého pohledu by neměla být předmětem podnikání a je podle mého názoru dobře, pokud je její distribuce pod kontrolou měst a...

Vodohospodářskou infrastrukturu na Šumpersku provozuje dceřiná společnost Šumperská provozní vodohospodářská společnost, která se v posledních měsících potýká s extrémním růstem cen elektřiny a plynu. Platby za elektřinu příští rok vzrostou z letošních 14,6 milionu korun na zhruba 36 milionů korun. Za likvidaci čistírenských kalů firma zaplatí o 27 procent více a náklady na odstraňování poruch a havárií mají vzrůst o 13 procent. U osobních nákladů firma pro rok 2023 počítá s desetiprocentním zvýšením.

Vodárny musí také zajistit zdroje na financování modernizace a oprav vodohospodářské infrastruktury. Její roční výdaje na investice činí nejméně 120 milionů korun. Mezi hlavní investice patří obnova vodovodního přivaděče z Koutů nad Desnou do Šumperka, rekonstrukce úpravny vody v Moravičanech, včetně její rozšíření o novou akumulační nádrž či centrální sušárna čistírenských kalů v Šumperku. 

Společnost VHZ Šumperk, kterou vlastní města a obce, v roce 2020 odkoupila stoprocentní podíl v dceřiné firmě od jejího francouzského vlastníka Suez Groupe, který vodovody a kanalizace na Šumpersku v předchozích letech provozoval. Vodovody a kanalizace na Šumpersku tak po zhruba pětadvacetileté pauze začaly opět provozovat místní samosprávy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vodné, stočné, cena, růst, voda, vodárny, Šumperk, okres Šumperk, investice, kanalizace, Česko, Šumperská provozní vodohospodářská společnost, a.s., Suezský průplav, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodné na Šumpersku příští rok zdraží o čtvrtinu. Stočné dokonce o 36 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.