Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Festival Maker Fair v Olomouci láká malé i velké vynálezce

Nejmodernější letecký motor, 3D tisk nebo třeba robotické rameno. Celou řadu interaktivních expozic připravuje festival inovativních tvůrců Maker Faire v Olomouci. Akci bude hostit Pevnost Poznání a Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, návštěvníci se 12. listopadu mohou těšit na spoustu vynálezů, pokusů a workshopů s lokálními tvůrci.

Festival Maker Faire oslavuje vynálezce a inovátory všeho druhu. Své projekty a prototypy zde prezentují takzvaní makeři, tedy nadšenci a odborníci zajímající se o moderní technologie, tradiční řemesla, vědu a design. Maker Faire je putovní akcí, která se letos konala již na sedmi místech, poslední zastávkou je v tomto roce hanácká metropole. „Druhý ročník olomouckého Maker Faire nabídne bohatý program pro rodiny s dětmi, vynálezce a kutily všeho druhu. Novinkou letošního ročníku je rozšíření místa konání. Kromě Pevnosti poznání přivítáme návštěvníky nově také na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého,“ říká organizátor Vojtěch Kolařík a dodává: „Od jiných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s tvůrci a možnost si na věci sáhnout a zábavně tvořit. Naše festivaly se tak stávají místem pro setkávání odborných komunit. To považujeme za velmi důležité.”

Program festivalu Maker Faire Olomouc zahrnuje okolo čtyřiceti interaktivních expozic, workshopů a instalací. K vidění nebudou pouze dovednosti a nápady začínajících nadšenců. Kousek ze své výroby představí i významný podnik s celosvětovým působištěm, generální partner festivalu Honeywell Aerospace Olomouc. Návštěvníci tak uvidí velké letecké motory, programovatelné rameno Cobot, s nímž si mohou zájemci zasoutěžit při stavbě domina a efektivní pevnostní simulace metodou fotoelasticimetrie.

Nové i již využívané 3D tiskové technologie předvede společnost PRUSA Research. „Návštěvníci mají možnost si v průběhu jednodenní akce vyrobit vlastní senzor vzduchu, objevit rostliny, jež dlouhodobě přežijí bez péče či vyrazit na Maker stezku,“ doplnil koordinátor olomouckého Maker Faire Vojtěch Kolařík.

Sběratelské bankovky šly v Zoo Olomouc na dračku. Chystá se další emise i s novými motivy

I v příští návštěvnické sezoně budou nejen v olomoucké zoologické zahradě k dostání speciální pamětní listy v podobě „bankovek“ vyrobených ve Státní tiskárně cenin. Sběratelské listy ukrývají řadu ochranných prvků, příští rok budou v Zoo Olomouc...

 

Lidé se budou moct dozvědět více i o umu jednoho z posledních neonářů nejen v tuzemsku, Martina Vaška. „Z jeho rukou pochází většina neonů, jaké lze v Česku vidět a bude možné se zapojit do workshopu výroby neonových světel. Zajímavým bodem programu jsou také svíčky a výrobky z včelího vosku,“ vypíchl Kolařík.

Studenti ze ZUŠ Žerotín se zaměřením na zpracování elektronické hudby a zvukové tvorby si na sobotu 12. listopadu připravují krátký koncert, ukázky komponování a hudební dílnu.

V rámci spřáteleného projektu Postavtesi.cz si mohou děti a rodiny postavit jednoduchý měřič barevného spektra neboli spektrometr, pochopit na jakém principu fungují barvy a zapojit se do slosování o LEGO® stavebnici.

Maker Faire se v Olomouci rozšíří celkem na tři lokality, důležitá expozice ve formě speciálního kamionu bude k vidění na ploše městské tržnice nedaleko lávky ke Galerii Šantovka. V takzvaném FabLab Experience kamionu si mohou zájemci vlastnoručně vyzkoušet 3D tiskárny, laserové řezačky, CNC frézku, řezací plotr a mnoho dalšího. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Maker Faire

Štítky festival, akce, technika, vynálezy, tip na víkend, Maker Fair, Olomouc, Pevnost poznání, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Šantovka, Prusa Research a.s., Honeywell Aerospace Olomouc, letecký motor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Festival Maker Fair v Olomouci láká malé i velké vynálezce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.