Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Muž strhl ukrajinskou vlajku a ohrožoval kolemjdoucí. Poškodil přitom ochoz prostějovského muzea

Z ochozu prostějovského muzea neznámý muž strhl ukrajinskou vlajku, a přitom poškodil pískovcové zábradlí. Kovovou tyčí, na které byla vlajka pověšená, poté ohrožoval kolemjdoucí a vlajku nakonec roztrhal. Je to už potřetí, co někdo vlajku Ukrajiny z muzea ukradl. Případ již vyšetřuje policie.

Incident se na hlavním náměstí v Prostějově, kde muzeum sídlí, stal minulý týden ve čtvrtek. 

"Ukrajinskou vlajku nám ukradli už několikrát. Tentokrát byla opravdu pořádně připevněná. Kovová tyč byla přivrtaná do pískovcového bloku. Muž s vlajkou tak mohutně lomcoval, že celý pískovcový blok na zábradlí muzea vyviklal," popsala mluvčí Muzeum a galerie v Prostějově Markéta Hamzová.

Poté však celá věc nabrala na obrátkách. "Muž byl docela agresivní. S vlajkou vyběhl ven, a protože tou dobou bylo na náměstí poměrně hodně lidí, tak někdo volal policii a další lidé se snažili muži vlajku vzít. On se však s asi jeden a půl metru dlouhou tyčí začal ohánět okolo sebe a vlajku nakonec na místě roztrhal," sdělila mluvčí muzea.

Výtržník nakonec z místa ještě před příjezdem policie uprchl. "Bohužel se to opakuje. Je to už potřetí, dvakrát ukradl vlajku stejný pachatel, naposledy to byl jiný muž. Tentokrát tam vlajka nevydržela ani jeden den," dodala Hamzová.

Na sochu Rudoarmějce v Přerově nasprejoval vandal písmena Z. Barbarský čin, řekl primátor

Písmena Z nasprejoval neznámý pachatel na sochu Rudoarmějce před základní školou v Přerově. Město podalo trestní oznámení, a případem se tak bude zabývat policie. K podobným situacím poškození soch či památníků dochází i na dalších místech v...

Mluvčí policie Miluše Zajícová potvrdila, že policisté již začali případ vyšetřovat pro trestný čin poškození cizí věci. "Při krádeži vlajky Ukrajiny neznámý pachatel poškodil pískovcový kámen ochozu muzea, na kterém byla umístěna. Kámen vyvrátil a odštípnul část rohu," uvedla mluvčí policie. Škoda je přes 11 tisíc korun.

Podle ředitelky Veroniky Hrbáčkové prostějovské muzeum vyvěsilo ukrajinskou vlajku, aby dalo najevo svůj postoj, že nesouhlasí s agresí a soucítí s napadenými, že válka je špatná věc a je jedno, na kterém konci světa se odehrává.

"Nemohu pochopit xenofobní myšlení některých spoluobčanů, paradoxně v 80. roce výročí transportů prostějovských Židů do Terezína. Zatímco ukrajinská vlajka visí na ostatních muzejních institucích nejen v Olomouckém kraji, v Prostějově se vyskytuje vandalismus v podobě hanobení vlajky jiného státu. Kdo obavám o morální kredit všech aktérů výše popsaného nerozumí nebo je snad považuje za banální, ať navštíví naši novou výstavu s názvem Návrat domů nežádoucí… v budově Špalíčku. Dobové plakáty nenávistně namířené proti židovským spoluobčanům a známá fakta, jak to skončilo, jsou bolestnou paralelou mezi minulostí a přítomností," varuje ředitelka prostějovského muzea.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum a galerie v Prostějově

Štítky Ukrajina, vlajka, výtržnost, škoda, muzeum, policie, Prostějov, Muzeum a galerie v Prostějově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rtep Akretep

Děkujeme za osvobození muzea od okupačních symbolů. A pro chocholy, psal bych to stejné, i kdyby se jednalo o ten ruský hadr. U nás má viset jediná vlajka.

Středa, 16. listopadu 2022, 07:11Odpovědět

Tasman Tasdevils

dobre udelala....na symbolech ceske republiky nema viset vlajka cizi zeme

Úterý, 15. listopadu 2022, 22:16Odpovědět

Muž strhl ukrajinskou vlajku a ohrožoval kolemjdoucí. Poškodil přitom ochoz prostějovského muzea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.