Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Byl to mikrospánek, řekl u soudu strojvůdce obžalovaný za srážku vlaků u Němčic nad Hanou

Strojvedoucí Jan Šperlich, který podle obžaloby zřejmě kvůli mikrospánku zavinil loni v červenci srážku dvou vlaků u Němčic nad Hanou na Prostějovsku, u prostějovského soudu přiznal vinu. Lokomotiva tehdy narazila do osobního vlaku. Při nehodě se zranili vlakvedoucí a dva cestující.

Nehoda se stala loni 31. července. V osobním vlaku jedoucímu z Olomouce do Nezamyslic, do kterého nákladní lokomotiva narazila, bylo devět lidí, sedm cestujících, strojvedoucí a vlakvedoucí. "Po střetu došlo k destrukci obou strojů," uvedla žalobkyně Daniela Kollárová. Podle ní strojvůdce v úseku mezi Nezamyslicemi a Němčicemi nad Hanou přehlédl návěstidlo stůj, s lokomotivou pokračoval dál a za stanicí Němčice nad Hanou se střetl s osobním vlakem.

Při nehodě dva vozy osobního vlaku vykolejily. Škodu s odkazem na závěrečnou zprávu Drážní inspekce vyčíslila na 24,3 milionu korun. Při kolizi byl lehce zraněn vlakvedoucí, který měl zhmožděniny hlavy a hrudníku, a dva cestující, kteří utrpěli pohmožděniny.

"Myslím, že tu nehodu způsobil mikrospánek," vypověděl u soudu strojvedoucí Jan Šperlich. Muž čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti. 

Soud dnes rozhodl, že v případu nebude provádět dokazování, které obě strany považují za nesporné. "O tom, že lokomotivu řídil, sporu není, stejně jako to, že došlo k té nehodě. Ze šetření Drážní inspekce je také doložen vznik škody. Za této situace je možno upustit od dokazování," uvedla soudkyně Ivona Otrubová. Dokazování se tak podle ní zaměří na osobnost obžalovaného a také na doložení výše způsobené škody. Soudkyně si kvůli tomu buď vyžádá znalecký posudek nebo likvidační zprávu od pojišťoven.

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se dnes odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, vozy vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle...

Obžalovaný Šperlich, který pracoval jako strojvedoucí několik let, uvedl, že si z nehody příliš nepamatuje, po střetu vlaků narazil hlavou do ovládacího pultu a utrpěl otřes mozku. Trať podle svých slov znal. Podle něj je vyčíslená škoda vysoká, dosud jej nikdo s náhradou škody nekontaktoval. Drážní inspekce původně uvedla, že je škoda 10,3 milionu korun, letos v dubnu pak inspekce škodu vyčíslila na více než 24 milionů korun.

Drážní inspekce v závěrečné zprávě upozornila také na překročení rychlosti obou vlaků, lokomotiva překročila při jízdě na trati mezi železniční stanicí Nezamyslice a Němčice nad Hanou nejvyšší dovolenou rychlost 30 kilometrů za hodinu až o 21 kilometrů za hodinu, osobní vlak při vjezdu do železniční stanice Němčice nad Hanou překročil nejvyšší dovolenou rychlost 40 kilometrů za hodinu až o 26 kilometrů za hodinu.

Ze zprávy inspekce vyplývají i další pochybení. Přes zákaz provozovatele dráhy strojvedoucí lokomotivy používal na elektrifikované trati při brzdění rekuperaci, kdy je brzdná energie odváděna zpět do sítě. Jeho dopravce také nezajistil, aby jeho výkon práce nepřesáhl 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích, stojí ve zprávě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky strojvůdce, soud, nehoda, železnice, vlak, škoda, Němčice nad Hanou, Prostějov, havárie, osobní vlak, Drážní inspekce, okres Prostějov, Nezamyslice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byl to mikrospánek, řekl u soudu strojvůdce obžalovaný za srážku vlaků u Němčic nad Hanou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.