Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Meopta jednání o prodeji nekomentovala. V plánu je hromadné propouštění

Přerovský gigant v oblasti výroby optických produktů pro spotřební, průmyslové i vojenské využití se zabývá možnostmi zapojení nového investora do společnosti. Současně jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu řeší i varianty úspor, ve hře je zřejmě hromadné propouštění pracovníků.

Přes sedmnáct set lidí průměrně zaměstnávala přerovská odnož skupiny Meopta v minulém roce.  Smlouvy by měly předčasně skončit až více než deseti procentům zaměstnanců. Informaci o hlášeném hromadném propouštění v podniku v Olomouckém kraji potvrdil Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci.

„Letos poprvé nám přišlo v říjnu hlášení o hromadném propouštění. V maximalistické variantě by mohlo znamenat výpověď až pro dvě stě zaměstnanců,“ uvedl Mikšaník.

Meopta-optika loni zaměstnávala v průměru 1752 pracovníků. K hromadnému propouštění přistoupila firma již v roce 2020, kdy ve dvou vlnách dostalo výpověď až 400 pracovníků. Důvodem byl pokles objednávek při covidové pandemii.

Mezinárodní společnost v loňské výroční zprávě oznamovala rekordní tržby a zisk a plánovala rozsáhlé investice. Významný rozvoj zamýšlela Meopta v loni výnosné oblasti polovodičového průmyslu, situace na trhu se však změnila a podnik se nyní zabývá úspornými opatřeními. Podle specializovaného serveru Mergermarket probíhají jednání o změně ve vlastnické struktuře skupiny Meopta. Rozsah transakce by se mohl pohybovat až v řádu miliardy dolarů, tedy zhruba 25 miliard korun.

Megatransakce za miliardu dolarů? Přerovská Meopta je zřejmě na prodej

Přerovská společnost Meopta je podle informací Hospodářských novin na prodej, mělo by se jednat o transakci nebývalého objemu. Firma vyrábějící optické produkty pro vojenské, průmyslové i spotřební využití vykázala minulý rok rekordní tržby a...

 

„Předpokládáme, že se jedná o zahraničního strategického investora z oblasti optiky a optoelektroniky,“ řekl k rýsující se transakci pro HN.cz generální ředitel Patria Corporate Finance Marek Rehberger. Jedním ze zájemců o Meoptu má být známá německá firma Carl Zeiss.

Vedení Meopty zatím nesděluje bližší informace k úsporným opatřením ani k jednáním o možném prodeji firmy. „Společnost Meopta – optika patří mezi přední světové výrobce optických systémů. Dodává a vyvíjí pro největší technologické společnosti na světě. Zájem ze strany investorů o naši společnost je dlouhodobý. Stejně tak se i společnost Meopta dívá po vhodných investičních příležitostech. Nic konkrétního, ani dalšího nebudeme v tento okamžik komentovat,“ oznámila generální ředitelka Alena Moore.

Hlavním akcionářem společnosti Meopta-optika byl dlouhá léta Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel. Přerovskou firmu od té doby vlastní synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Meopta - optika

Štítky Podnikání, ekonomika, firma, Meopta, Meopta Přerov, zisk, průmysl, propouštění Meopta, prodej Meopta, Přerov, investor, Úřad práce České republiky, Olomouc, Olomoucký kraj, Carl Zeiss, Paul Rausnitz, Patria Corporate Finance, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meopta jednání o prodeji nekomentovala. V plánu je hromadné propouštění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.