Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Slatinice v referendu rozhodují, zda v domě služeb bude domov pro lidi s mentálním postižením

Ve Slatinicích na Olomoucku dnes začalo referendum o prodeji domu služeb a přilehlé parcely Olomouckému kraji. Hejtmanství chce v budově zřídit domov pro dvanáct osob s mentálním postižením. Proti je skupina místních obyvatel. 

Referendum začalo dnes v 8 hodin ráno a skončí ve 20 hodin. Výsledky budou známy ještě dnes večer. Lidé odpovídají na otázku: "Souhlasíte s prodejem domu služeb a přilehlé zahrady do vlastnictví Olomouckého kraje za účelem adaptace objektu na sociální službu domova pro osoby se středním mentálním postižením včetně přidružených smyslových nebo tělesných omezení?"

Podle starosty Slatinic Ondřeje Mikmeka (KDU-ČSL) zatím hlasování probíhá bez problémů. "V obou místnostech ve Slatinicích i v Lípách bylo všechno nachystané a připravené, jak má být. Účast vám v tuto chvíli neřeknu, ale lidé chodí, referendum probíhá," potvrdil starosta.

Zastupitelé Slatinic mají podle starosty k plánu hejtmanství po návštěvě podobného zařízení v Měrotíně většinou pozitivní postoj, takže v létě schválili prodej domu služeb krajskému úřadu. Vedení obce o projektu informovalo ve zpravodaji, médiích a uspořádalo také besedu se zástupci domova pro osoby se zdravotním postižením v Nových Zámcích u Litovle, odkud se hejtmanství snaží klienty přemístit do nových ubytovacích zařízení s lepším zázemím.

Ve Slatinicích se však proti tomu zformovala skupina odpůrců projektu. 

Slatinice schválily prodej domu pro péči o hendikepované. Odpůrci vyvolali referendum

Obyvatelé Slatinic na Olomoucku budou v polovině listopadu v referendu hlasovat o tom, zda souhlasí s už schváleným prodejem domu služeb a přilehlé parcely Olomouckému kraji. Hejtmanství chce v budově zřídit domov pro dvanáct osob se středním...

Smlouva s krajem je podle starosty výhodná. Obec dostane za rozpadající se nemovitost sedm milionů korun, peníze může použít na nákup pozemků pro rodinné bydlení a nebo domov pro seniory.

V budově domu služeb zůstane ordinace praktického lékaře, vznikne zde ubytování pro 12 lidí s mentálním postižením a 17 pracovních míst. "Budou tady s námi žít lidé, kteří nám každý den mohou při setkání na ulici ukázat, že život není jenom o tom být bohatý, úspěšný a krásný, ale že musíme být vděčni za to, že jsme měli štěstí o trošku více, a můžeme někomu pomoci," vysvětluje starosta Slatinic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obecní úřad Slatinice

Štítky referendum, dům služeb, sociální služby, pomoc, Slatinice, Olomoucký kraj, dům, domov, KDU-ČSL, Měrotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirka Stušková

Zdraví lidé si vůbec neuvědomují, že se mohou stát ze dne na den postiženými .

Středa, 16. listopadu 2022, 19:05Odpovědět

Slatinice v referendu rozhodují, zda v domě služeb bude domov pro lidi s mentálním postižením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.