Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Slatinice schválily prodej domu pro péči o hendikepované. Odpůrci vyvolali referendum

Obyvatelé Slatinic na Olomoucku budou v polovině listopadu v referendu hlasovat o tom, zda souhlasí s už schváleným prodejem domu služeb a přilehlé parcely Olomouckému kraji. Hejtmanství chce v budově zřídit domov pro dvanáct osob se středním mentálním postižením. Obec už podepsala s krajem smlouvu.

Zastupitelé mají podle starosty k záměru hejtmanství po návštěvě podobného zařízení v Měrotíně většinou pozitivní postoj, takže v létě schválili prodej domu služeb krajskému úřadu. Vedení obce o projektu podrobně informovalo ve zpravodaji, médiích a uspořádalo také besedu se zástupci kraje i domova pro osoby se zdravotním postižením v Nových Zámcích u Litovle, odkud se hejtmanství snaží klienty postupně přemístit do nových ubytovacích zařízení s lepším zázemím.

Ve Slatinicích se ale podle starosty zformovala skupina odpůrců projektu. Referendum krátce před zářijovými volbami inicioval obyvatel, který má v sousedství domu služeb svoji nemovitost. „Veřejně přiznal, že je to jeho osobní boj s tímto záměrem,“ podotkl starosta Slatinic Ondřej Mikmek (KDU-ČSL). Petice požadující referendum byla doručena obecnímu úřadu 7. září, takže už vzhledem k zákonným lhůtám nebylo možné hlasování uspořádat spolu s komunálními volbami.

Squatů s bezdomovci v Olomouci ubývá, říká ředitel městské policie. Téma řešil i s ministrem Jurečkou

Pozměněný přístup k řešení problematiky lidí bez domova má přinést nová zákonná úprava této oblasti. Poznatky z praxe získával také v Olomouckém kraji ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který o tématu debatoval mimo jiné se zástupci...

 

Mikmek míní, že snaha vyvolat referendum souvisela s komunálními volbami. „Přípravný výbor byl složen zejména z kandidátů opoziční kandidátky,“ řekl. Kampaň doprovázející petici za vypsání referenda byla podle starosty ve znamení zkreslených informací. „Lidem například říkali, jestli chtějí mít v obci postižené nebo tam vybudovat domov pro seniory. Ten přitom v domě služeb není možné dispozičně umístit. Hodně lidí zkrátka nevědělo, o co přesně běží,“ uvedl Mikmek.

Referendum se bude konat 16. listopadu. Obec už má přitom s krajským úřadem podepsanou smlouvu o prodeji domu služeb. „Na vyvolání referenda měli 14 měsíců času,“ řekl starosta. Pokud se obyvatelé vysloví proti prodeji domu služeb, nastane složitá situace. „Je nepravděpodobné, že kraj odstoupí od už uzavřené smlouvy. Ústavní soud ale jasně stanovil, že referendum, ať dopadne pro, nebo proti prodeji, neruší předešlou smlouvu,“ dodal Mikmek.

Charita sbírá vánoční balíčky pro děti z Ukrajiny. Často je to jejich jediný dárek, říká koordinátorka

Takřka čtyři sta dětí plánuje z pěti ukrajinských měst plánuje obdarovat Arcidiecézní charita Olomouc. Vánoční svátky vrcholí na Ukrajině 6. a 7. ledna, dárky shromažďuje česká dobročinná organizace do 23. listopadu. Hračky, oblečení či výtvarné...

 

Smlouva s krajem je podle starosty pro obec výhodná. „Vyjednali jsme si, že nám kraj za rozpadající se nemovitost podle znaleckého posudku zaplatí sedm milionů korun, což je dobrá cena. Peníze jsme použili na nákup pozemků v místní části, kde budeme budovat rodinné bydlení a může tam vzniknout i domov pro seniory,“ řekl Mikmek. V budově zůstane ordinace praktického lékaře.

V domově pro 12 lidí s mentálním postižením má vzniknout 17 pracovních míst. „Budou tady s námi žít lidé, kteří nám každý den mohou při setkání na ulici ukázat, že život není jenom o tom být bohatý, úspěšný a krásný, ale že musíme být vděčni za to, že jsme měli štěstí o trošku více, a můžeme někomu pomoci,“ dodal starosta Slatinic.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obecní úřad Slatinice

Štítky Slatinice, dům služeb, sociální služby, pomoc, referendum, Olomoucký kraj, dům, domov, Měrotín, KDU-ČSL, Litovel, Nový zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slatinice schválily prodej domu pro péči o hendikepované. Odpůrci vyvolali referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.