Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

S Portálem Olomoučana budete mít místní poplatky pod kontrolou

PR článek

Neřešte úřední hodiny magistrátu a neztrácejte čas u přepážky. Začněte využívat Portál Olomoučana a mějte své místní poplatky pod kontrolou. Nejenže budete mít aktuální přehled o svých závazcích vůči magistrátu i o termínech jejich splatnosti, ale díky rozšířené nabídce platebních metod bude jejich úhrada ještě pohodlnější.

„Internetový portál lidem umožňuje platit například poplatky za odpad nebo za psa z pohodlí domova. A to díky přímému propojení plateb do úřední agendy, což znamená také úsporu práce pro magistrát,“ objasňuje primátor města Olomouce Miroslav Žbánek s tím, že portál podporuje on-line platby převodem, kartou, nebo prostřednictvím QR kódu.

Portál Olomoučana, který je k dispozici na webu portal.olomouc.eu, poskytuje registrovaným občanům moderní a bezpečný způsob, jak získat aktuální informace o svých závazcích vůči úřadu. Navíc jim umožňuje také jejich rychlou úhradu a po zadání e-mailové adresy dokáže připomenout i termín splatnosti jednotlivých poplatků. Konkrétně těch za komunální odpad, psa, užívání veřejného prostranství, nebo z pobytu. A nechybí ani možnost úhrady exekučních nákladů z vymáhacích případů.

V posledních letech pozvolna klesá počet lidí platících místní poplatky poštovní poukázkou nebo hotově na pokladně. Místo toho se zvyšuje procento bezhotovostních plateb, zejména bankovních převodů. Tento trend byl navíc ještě urychlen epidemií koronaviru a vyhlášenými lockdowny. Poštovní poukázkou nebo hotově na přepážce bylo loni provedeno méně než dvacet procent veškerých plateb. On-line platba kartou však mezi těmito možnostmi doposud chyběla. To se však s příchodem Portálu Olomoučana změnilo.

Snadná registrace

Do Portálu Olomoučana je možné se zaregistrovat hned dvěma různými způsoby – elektronicky nebo fyzicky na úřadě. V prvním případě postačí k registraci certifikovaná elektronická identita, jako je například eObčanka nebo bankoví identita. Celý přihlašovací proces je navíc on-line a k dispozici vám bude také jednoduchý průvodce. Druhou možností je návštěva magistrátu, kde si lze registraci do Portálu Olomoučana vyřídit přímo na přepážce u správce poplatku.

Na přepážce můžete zároveň požádat také o přiřazení dalších členů domácnosti, abyste mohli platit závazky z místních poplatků i za ně. V případě zastupovaní dalších zletilých nebo nesvéprávných osob je navíc nutné předložit také dokument zmocnění, který vás k tomuto úkonu opravňuje. Potřebný formulář včetně dalších informací a nápovědy najdete na stránkách Portálu Olomoučana.

„Registrace je jednoduchá a umožní nastavit i upozornění na termín nutný pro uhrazení závazku. Samozřejmě, pokud by někomu z nějakého důvodu tento systém nevyhovoval, může dál své závazky spravovat stejným způsobem, jak byl dosud zvyklý,“ vysvětlil ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák s tím, že i nadále je možné platit hotově i kartou na pokladně, bankovním převodem nebo poštovní poukázkou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Olomouc, město, Portál Olomoučana, radnice, poplatek, magistrát, platba, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S Portálem Olomoučana budete mít místní poplatky pod kontrolou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.