Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Prostějov přispěje na čištění zamořených podzemních vod u Olšan. V ohrožení jsou zdroje pitné vody

Město Prostějov poskytne milion korun obci Olšany na čištění podzemních vod. Ze zaniklé Sigmy Lutín se do nich dostaly jedovaté látky. První etapa sanace skončí v příštím roce, podle předběžných výsledků se zamoření snižuje a dál nerozšiřuje.

První etapa sanačních prací skončí zhruba v polovině příštího roku a přijde na 180 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie, na zbytek se skládají kraj, město Prostějov a některé obce v okolí. V současné době zbývá uhradit asi dva až tři miliony.

"V první etapě dosáhneme toho, že kontaminaci snížíme o 25 procent. Probíhající monitoring potvrzuje, že kontaminační mrak se nepohybuje, zamezilo se dalšímu rozšiřování kontaminace, což je to nejpodstatnější. Kontaminace nepokračuje v takové míře k lokalitám, které jsou využívány jako zdroje pitné vody," potvrdil starosta Olšan Milan Elfmark.

Podzemní vody znečistily chlorované uhlovodíky, které se v Sigmě Lutín používaly jako rozpouštědlo. Pomocí tří stovek asi třicet metrů hlubokých vrtů nyní experti do půdy přidávají syrovátku, která toxické látky pomáhá odstranit. 

Zamoření podzemních vod jedovatými látkami u Olšan ustupuje. Na sanaci přispěje i město Prostějov

Zamoření podzemních vod jedovatými látkami u Olšan na Prostějovsku, které se tam dostaly ze zaniklé firmy Sigma Lutín, se postupně snižuje a už se dál nerozšiřuje. První etapa sanačních prací skončí v příštím roce, milionem korun na ni přispěje i...

"Vzhledem ke směru šíření by mohlo dojít k znehodnocení vrtů podzemní vody, které slouží pro veřejné zásobování obyvatelstva. Tyto zdroje pitné vody využívá společnost Vodovody a kanalizace Prostějov," vysvětlila zastupitelům Prostějova, kteří příspěvek schválili, náměstkyně primátora Marcela Župková (ANO). Pokud by se rakovinotvorné látky v půdě dál šířily, ohroženo by mohlo být zásobování pitnou vodou pro desítky tisíc obyvatel Prostějova a okolí.

Olšany se v současné době už začínají připravovat na druhou etapu sanačních prací. "Ta povede k dalšímu snížení koncentrace chlorovaných ethylenů v podzemních vodách a během asi pěti let ke snížení celkového obsahu v podzemní vodě na takovou úroveň, aby voda již byla nezávadná a vhodná pro konzumaci, zásobování zemědělských družstev nebo závlahu," řekl starosta Olšan. Druhá etapa přijde asi na 100 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Olšany

Štítky znečištění, podzemní voda, kontaminace, sanace, Sigma Lutín, vrty, Olšany, příspěvek, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov přispěje na čištění zamořených podzemních vod u Olšan. V ohrožení jsou zdroje pitné vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.