Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Zamoření podzemních vod jedovatými látkami u Olšan ustupuje. Na sanaci přispěje i město Prostějov

Zamoření podzemních vod jedovatými látkami u Olšan na Prostějovsku, které se tam dostaly ze zaniklé firmy Sigma Lutín, se postupně snižuje a už se dál nerozšiřuje. První etapa sanačních prací skončí v příštím roce, milionem korun na ni přispěje i město Prostějov.

"V první etapě sanačních prací dosáhneme toho, že kontaminaci snížíme o 25 procent. Probíhající monitoring potvrzuje, že kontaminační mrak se nepohybuje, zamezilo se dalšímu rozšiřování kontaminace, což je to nejpodstatnější. Kontaminace nepokračuje v takové míře k lokalitám, které jsou využívány jako zdroje pitné vody," potvrdil starosta Olšan Milan Elfmark.

První etapa skončí zhruba v polovině příštího roku a přijde asi na 180 milionů korun. Většinu nákladů pokryje dotace z Evropské unie, na zbytek se skládají kraj, město Prostějov a některé obce v okolí. V současné době zbývá uhradit asi dva až tři miliony.

Příspěvek ve výši milion korun nyní přislíbilo město Prostějov. O dotaci budou rozhodovat zastupitelé.

Inspekce nařídila odvoz jedovatých kalů z pole u Kralic na Hané. Viník je ovšem v likvidaci

Obyvatelům Kralic na Hané na Prostějovsku, u jejichž domů tiká ekologická bomba, svitla naděje. Inspekce životního prostředí konečně nařídila odstranění desítek tisíc tun jedovatých kalů z pole poblíž obce. Firma, která je sem vyvezla, ovšem...

"Projekt řeší sanační práce pro eliminaci znečištění podzemní vody chlorovanými ethyleny v prostoru mezi obcemi Olšany a Vrbátky. Principem je podpora specifických mikroorganismů žijících v podzemní vodě, které dokáží rozkládat chlorované ethyleny na elementární části. Sanace spočívá v injektáži nanoželeza, syrovátky, hydrogenfosforečnanu didraselného a krmného oxidu hořečnatého do hydrogeologických vrtů. Projekt zahrnuje téměř 300 injektážních vrtů a až 50 monitorovacích vrtů pro sledování účinnosti technologie,“ sdělila v tiskové zprávě náměstkyně primátora Prostějova pro oblast životního prostředí Milada Sokolová (ODS).

Olšany se však v současné době začínají připravovat už na druhou etapu sanačních prací. "Ta povede k dalšímu snížení koncentrace chlorovaných ethylenů v podzemních vodách a během asi pěti let ke snížení celkového obsahu v podzemní vodě na takovou úroveň, aby voda již byla nezávadná a vhodná pro konzumaci, zásobování zemědělských družstev nebo závlahu," řekl starosta Olšan.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Olšany

Štítky znečištění, podzemní voda, kontaminace, sanace, Sigma Lutín, vrty, Olšany, Prostějov, okres Prostějov, Lutín, Evropská unie, ODS, jed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamoření podzemních vod jedovatými látkami u Olšan ustupuje. Na sanaci přispěje i město Prostějov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.