Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nové stromy, záhony a trávníky. I takový byl olomoucký podzim

PR článek

Olomouc postupně pokračuje v obnově městské zeleně. Stovky stromů, tisíce keřů a desítky tisíc květin letos oživily zdejší parky, ulice i náměstí. A to jak v rámci investičních akcí, tak i zlepšování klimatických podmínek ve městě nebo zkrášlování veřejných prostranství.

„Důležité je, aby byla obnova zeleně řešena koncepčně. Proto jsou každoročně pořizovány a projednávány nejrůznější studie zeleně,“ vysvětlil náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák. „Požadavky na postupnou realizaci a obnovu důležitých městských parků pak vycházejí z akčních plánů Strategie zeleně a managementu údržby a Programu rozvoje historických parků,“ dodal.

Obnova historických parků

Jedna z největších proměn momentálně čeká ASO park, který dotváří prstenec historických parků. V loňském roce byla pořízena studie jeho revitalizace a v roce 2023 by se na ni mělo navázat zpracováním podrobnější projektové dokumentace.

Zároveň s tím je připravována také obnova tematických zahrad ve Smetanových sadech. V roce 2021 byla zadána studie revitalizace zdejší magnoliové zahrady a letos na ni navázaly studie obnovy pineta a zadní části sadů. Oba koncepční dokumenty se právě dokončují a následně budou sloužit jako podklad pro postupné úpravy výstavnické části parku.

Spolu s tím jsou v historických parcích každoročně obnovovány také letničkové záhony z přímého výsevu, které kromě estetického efektu slouží také jako pastva pro hmyz. „Snažíme se, aby byla skladba rostlin co nejpestřejší. Díky tomu město kvete od začátku jara až do konce podzimu,“ upřesnil náměstek Bačák s tím, že se za tímto účelem vysazují nejen zmíněné letničky, ale i trvalky, cibuloviny a ozdobné traviny.

Více zeleně v ulicích

Proměnou procházejí také olomoucká náměstí a ulice, do kterých se vrací zeleň v podobě květinových záhonů, keřů, stromořadí i solitérních stromů. Letos se sázelo zejména podél silnic, chodníků a cyklostezek. Ale zazelenaly se i některé ostrůvky na významných komunikacích, parkoviště, zastávky, vnitrobloky, kruhové objezdy, prostranství před veřejnými budovami nebo třeba předprostor hlavního nádraží.

Nejvíce zeleně se však vysadilo podél nového úseku tramvajové trati na Nové Sady, kde bylo kvůli nezbytným stavebním úpravám nutné vykácet a poté nahradit podstatnou část původní vegetace. A to zejména v Zikově ulici. Pozitivní je, že po dokončení prací bude tato lokalita zelenější než dřív.

Dalším místem s velkým množstvím nové vegetace je okolí nové cyklostezky vedoucí podél rušné Chválkovické ulice. A pokračovala také obnova zeleně na Masarykově třídě, kde přibyly odpočinkové zálivy s keři, trvalkami a okrasnými travinami, nebo ve Velkomoravské ulici mezi ulicemi Schweitzerova a Rooseveltova, kde bylo vysazeno nové stromořadí.

Náhrada za nemocné stromy

Vznikají také nové parky. Například park Lásky a přátelství na Nových Sadech, kde bylo podél kapličky vysazeno lipové stromořadí a v jejím okolí přibylo i několik solitérních stromů. Nechybí zde například duby, buky, javory nebo okrasné třešně. Hotovo bude příští rok.

„Po celém městě letos probíhaly také každoroční dílčí dosadby stromů, které jsou náhradou za dožité dřeviny. Ty musely být odstraněny z bezpečnostních důvodů nebo pro jejich nízkou estetickou hodnotu,“ doplnil náměstek Bačák. A obnovovaly se i olomoucké trávníky, kde převládaly konkurenčně silnější invazivní druhy, jako je ječmen myší nebo jetel. Jen letos město ve spolupráci s technickými službami revitalizovalo přibližně 4 500 metrů čtverečních zelených ploch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky magistrát, podzim, údržba, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové stromy, záhony a trávníky. I takový byl olomoucký podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.