Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Krajští památkáři schválili Šépkův návrh budovy SEFO. Začne příprava projektu

Už řadu let se vleče spor o vhodnosti vybudování stavby Středoevropského fóra Olomouc neboli SEFO v centru krajského města. Studie navržená renomovaným architektem Janem Šépkou vzbuzuje různé názory a to i u památkářů. Zatímco městský odbor památkové péče navrženou variantu zamítl, Národní památkový ústav i památkáři z krajského úřadu dali kladné stanovisko. Proti verdiktu již není odvolání a příprava SEFO po dlouhé době může pokročit do další fáze.

„Jsem velmi rád, že výkonný orgán památkové péče tento projekt v podstatě posvětil. Nadále připravujeme a plníme vládní úkol, aby Středoevropské fórum bylo realizováno,“ komentoval na dotaz Olomoucké Drbny výrok památkářů z krajského úřadu Olomouckého kraje ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.

Právě této instituci má rozsáhlá stavba, zamýšlená do padesát let opuštěné proluky, sloužit. Další etapou bude stavební řízení, pro které je potřeba projektová dokumentace. Muzeum tak bude nyní připravovat veřejnou soutěž na generálního projektanta. „Máme samozřejmě nějaký plán, projektová příprava by měla běžet cirka dva roky. Uvidíme, kdy se nám podaří výběrové řízení vyhlásit a kdy skončí,“ podotkl šéf olomouckého muzea.

Jak vnímáte návrh budovy SEFO podle architekta Jana Šépky?

Celkem hlasovalo2865 čtenářů

Stavba si vyžádá náklady v řádech stovek milionů korun, podle ředitele Zatloukala má Muzeum umění Olomouc na základě vládního usnesení zajištěné finanční prostředky ve výši 593 milionů korun.

Po vybudování stavby volá tato organizace dlouhodobě. „Nejde jenom o samotnou expozici ke Středoevropskému fóru. Stavba by měla řešit dlouhodobý kritický stav týkající se nedostatku depozitářů pro řádné uložení státního majetku a kapacity je potřeba rozšířit například pro restaurátorské práce, fotografické ateliéry, archivy či administrativu. Současný stav je pro muzeum velmi složitý, potřebujeme rozšíření našich prostor,“ potvrzuje Ondřej Zatloukal.

(NE)OBYČEJNÍ: S lokálním pivem na horské vrcholy. Cestovatel z Olomouce uvede novou knihu plnou zážitků

Po celoevropské tour přišly na řadu krásy domova. Olomoucký fotograf a cestovatel Jaromír Zaoral před třemi lety zkompletoval pouť po nejvyšších vrcholech sedmačtyřiceti států Evropy. Dalším projektem se stalo podrobné poznávání hor České republiky,...

Na vhodnosti architektonického návrhu z roku 2009 se paradoxně neshodli ani zástupci odborů specializujících se na památkovou péči. Podle Zatloukala se plánované zpracování vhodně zařadí do historického konceptu oblasti. „Vzhled podle našeho názoru plně zapadá do charakteru městské památkové rezervace v Olomouci. Jde o pět domů na místě bývalých pěti domů. Jsou samozřejmě do určité míry vyabstrahovány podle přístupu pana architekta Šépky,“ poznamenal ředitel Muzea umění.

Rozdílnost hodnocení komentoval na sociálních sítích také bývalý náměstek olomouckého primátora a poslanec Martin Major (ODS). „V zamítavém stanovisku městských památkářů zní hromada jasných argumentů proti výrazné moderní budově SEFO uprostřed historické architektury, zatímco Národní památkový ústav a krajský odbor památkové péče snášejí podobný počet argumentů ve prospěch této stavby. Z toho je zřejmé, že v našem světě není nic jednoduché. Jak se má v hodnocení kontroverzního projektu architekta Jana Šépky vyznat laik, když i odborníci mají zcela protichůdné názory,“ zamýšlí se olomoucký opoziční zastupitel.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šépka architekti

Štítky Stavba, SEFO, Středoevropské fórum Olomouc, návrh, architekt, Jan Šépka, památkáři, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Hes

Betonovej HNUS!! Takový krabice si stavějte mezi panelákama na sídlišti a né v historickém centru!!!

Pátek, 2. prosince 2022, 16:14Odpovědět

Pavel Pinda

Větší kravinku jsem neviděl ještě Tančící dům a Trenky na radnici ať jsme ,, světová,, ale prdelka Moravy,to patří někam jak je st zastupitelstvo nebo do moderny ne naproti kostelu a vedl Muzea UVAŽOVAT ne ZA Peníze Vše

Čtvrtek, 1. prosince 2022, 15:59Odpovědět

Krajští památkáři schválili Šépkův návrh budovy SEFO. Začne příprava projektu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.