Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: S lokálním pivem na horské vrcholy. Cestovatel z Olomouce uvede novou knihu plnou zážitků

Po celoevropské tour přišly na řadu krásy domova. Olomoucký fotograf a cestovatel Jaromír Zaoral před třemi lety zkompletoval pouť po nejvyšších vrcholech sedmačtyřiceti států Evropy. Dalším projektem se stalo podrobné poznávání hor České republiky, při kterém vznikla kniha Koruna Česka. Tu nyní čeká v Olomouci slavnostní křest.

Za rekordních 361 dnů zdolal v letech 2018 a 2019 Jaromír Zaoral nejvyšší hory a kopce každého státu Evropy. Další smělé cestovatelské plány ale na čas přibrzdila covidová situace, a tak přišel nápad na sérii výprav po českých horách.

„Na Česku je moc hezké, že je podobně jako Evropa taky pestré a člověk toho může spoustu zažít. Na šestnáct vybraných hor jsem vylezl dvakrát, jednou v létě a jednou v zimě. Většinou nejde o žádné horolezení, člověk si může užít příjemnou procházku. V zimě se to naopak nezdá, ale české hory dokážou být docela extrémní. Dá se tady natrénovat i na větší hory za hranicemi. Občas to bolí, ale zážitky stojí za to,“ popisuje olomoucký fotograf myšlenku Koruny Česka, kterou definoval jako nejvyšší vrcholy tuzemských pohoří, jež mají hory vyšší než 1000 metrů nad mořem. Takových je u nás právě šestnáct.

(NE)OBYČEJNÍ: Zámek si nekupujete každý den, říká hudebník Horset ze Ptení. Má s ním smělé plány

Muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset ze Ptení na Prostějovsku měl zdejší zámek rád od dětství. Nedávno si ho koupil od města Prostějova a má s ním smělé plány. Budoucnosti se nebojí.

Dvaatřicetiletý cestovatel i na českých horách držel svůj rituál vrcholového piva. „Člověk musí něco ochutnat, a hlavně se odměnit za výšlap. Pokaždé jsem si vynesl na vrchol pivo z lokálního pivovaru. Občas ale byl problém pivo sehnat, například při delších přechodech. Trasa z Liberce přes Jizerské hory a Krkonoše měřila 115 kilometrů a po cestě člověk moc pivovarů nepotká. Ale zachránily to různé obchůdky, kde řemeslná piva taky měli,“ usmívá se Jarda Zaoral, který si stejně jako při evropské pouti i tentokrát vytvořil žebříček chmelových nápojů, které mu byly nejvíc po chuti. „Měl jsem jich šestnáct v létě a šestnáct v zimě. V zimních měsících jsem našel nejlepší pivo na Lysé hoře z Beskydského pivovárku, v letní etapě vyhrál pivovar Albrecht na Smrku v Jizerských horách. Jsem pivař a jsem rád, že výšlapy na horách můžu spojit s příjemnou odměnou a dát si vrcholové pivo, dodává, a i náš rozhovor si zpříjemňuje sklenkou plzně.

Tajemná hrozba v Jizerských horách

O chvíli později ale vzpomíná naopak na značně stresující momenty, které přinesla noční túra v Jizerských horách. „Předpověď říkala, že má být mlha do výšky zhruba tisíce metrů a pak by se měl člověk dostat nad mraky. Tyto podmínky měly vydržet až do východu slunce, což znamená ideální stav pro focení. Vstal jsem brzo a vyrazil. V tuto hodinu jsem po cestě nepotkal ani nohu. Ale byla taková mlha, že jsem viděl maximálně špičky svých bot. Šlapal jsme vzhůru se, když jsem najednou uslyšel něco jako hrozivý dusot kopyt, nebo nevím, co to vlastně bylo. Ve tmě něco běhalo kolem mě, jen jsem se schoulil do kuličky a čekal jsem, až mě to sežere. Trvalo to několik minut, připadal jsem si jako ve scéně z Jurského parku. Realisticky to musel být asi nějaký velký jelen, těžko říct. Každopádně to byl velký stres. I když jeleni turisty nepojídají, mohl mě v té špatné viditelnosti srazit a a klidně i zabít.,“ přidává cestovatel z Hané příhodu, která se rovnocenně zařadila mezi nevšední zážitky z různých koutů Evropy či Himálaje.

Olomouc poskytuje strašně moc, říká podnikatel, záchranář a kickboxerská legenda Pavel Hennrich

Trochu zklamaný, ale zároveň vděčný za roky zážitků a zkušeností si vzal ostřílený kickboxer Pavel Hennrich z olomouckého klubu Smash Gym mikrofon a po zápase oznámil konec sportovní kariéry. Na galavečeru v Olomouci ho jen chvilku předtím...

Při poutích na turisticky nejvyhledávanější horská místa u nás narazil i v časných ranních hodinách na desítky i stovky dalších návštěvníků přírody. Klidnější a zároveň nádherné prostředí podle ostříleného cestovatele nabízí například Králický Sněžník. „Byla tam opravdu jen hrstka lidí oproti Jeseníkům a Krkonoším a výhledy jsou nádherný. Přespali jsme tam s kamarádem v mínus patnácti a s dobrým vybavením to bylo moc fajn. V Česku je to absolutní luxus. Když člověk vyjede z Olomouce, Brna nebo Prahy tak je většinou do hodiny do dvou na krásných horách,“ oceňuje Jarda Zaoral.

Křest nové knihy? Talkshow, ochutnávka piva i autogramiáda

Jako nadšený fotograf myslel i při českém projektu na pořízení co nejatraktivnějších snímků, tomu se podřizovaly plány cest i termíny. „Upřímně musím říct, že to není úplně jednoduché. Aby se to podařilo, tak je potřeba na vrcholech být na východ nebo západ slunce, kdy jsou nejlepší světelné podmínky. Jednu z cest tak většinou chodím po tmě s čelovkou. Ta atmosféra ale pak má něco navíc, pod vámi například spatříte ranní mlhy a připadáte si jak na ostrůvku v oceánu. Celkově jsem měl na podmínky štěstí a fotky se vydařily, i tiskárna zvládla svou práci výborně a jsem pyšný na to, jak kniha vypadá,“ těší olomouckého patriota, který ale už řadu let žije ve Švédsku.

Na Hanou se stále rád vrací, tentokrát i kvůli křtu cestovatelské monografie Koruna Česka, která je průvodcem nejen po nejvyšších partiích České republiky. Při slavnostním uvedení první Zaoralovy knihy se rolí kmotrů ujali cestovatel Ladislav Zibura a herec Jan Révai. Moderátorem byl Jardův spolužák ze Slovanského gymnázia Olomouc tanečník Michal Kurtiš, vítěz televizní soutěže StarDance. Koho pozval autor Koruny Česka tentokrát? „Bude to překvapení, ještě to nechci prozradit. Je to významná olomoucká celebrita, a hlavně hrozně fajn a vtipný člověk. Dokonce budou kmotři dva, kteří se zúčastní se mnou krátké talkshow. Na závěr proběhne ochutnávka vybraných vrcholových piv a autogramiáda, při které si lidé mohou pořídit i moc hezké vánoční dárky,“ řekl Jarda Zaoral k akci, kterou hostí ve čtvrtek 1. prosince od 19 hodin olomoucké Divadlo na Šantovce.

V dalších projektech pak chce lidem přiblížit oblast Skandinávie, tamní unikátní přírodu i aktivity jako například dálkové bruslení. „Stockholm je na to snad nejlepší destinací na světě. Mají tam spoustu vodních ploch – od malých rybníčků po větší a větší jezera. Bruslit se dá i mezi ostrovy na moři. Každý týden zamrzne nějaká nová plocha v závislosti na velikosti. Člověk tak může bruslit desítky kilometrů po perfektním zrcadle téměř každý týden. Hodně se tomu věnuju a začal jsem i s průvodcovstvím, o který mají zájem hlavně Nizozemci, jsou to vášniví bruslaři,“ dodává k jedinečným možnostem severské země.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaromír Zaoral

Štítky Cestovatel, fotograf, hory, Jaromír Zaoral, Koruna Česka, Koruna Evropy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: S lokálním pivem na horské vrcholy. Cestovatel z Olomouce uvede novou knihu plnou zážitků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.