Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Vodné a stočné čeká na Olomoucku další zdražení

Výraznější zdražení oproti předchozímu roku plánuje společnost Moravská vodárenská na Olomoucku. Kubík pitné vody podraží o 12,38 koruny, letos v lednu cena vzrostla o přibližně šest korun. Podle propočtů firmy se tato změna dotkne čtyřčlenné domácnosti v příštím roce zvýšením průměrných měsíčních nákladů na pitnou vodu o 146 korun. Roční výdaje pak narostou o takřka dva tisíce.

Moravská vodárenská ze skupiny Veolia provozuje vodohospodářskou infrastrukturu pro města, obce a průmyslové podniky. V Olomouci má vodohospodářskou infrastrukturu pronajatou do roku 2030.

„Hlavním důvodem navýšení ceny pro rok 2023 oproti minulým letům jsou výrazné vnější vlivy způsobené zejména vývojem cen energií. Zvyšování cen je s ohledem na aktuální vývoj nákladů naší společnosti nezbytné, růst cen energií i dalších komodit výrazně ovlivňuje i naši společnost,“ vysvětlila Moravské vodárenské Markéta Bártová. Průměrné roční náklady na pitnou vodu se čtyřčlenné domácnosti zvýší o 1754 korun. Na Olomoucku bude od ledna stát kubík vody od Moravské vodárenské 107 korun, na Prostějovsku pak ještě o osm korun více.

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o 15 procent

Jízdenky na železnici zdraží od 11. prosince o 15 procent. Takové zdražení chystají státní dopravce České dráhy u kilometrických tarifů i ministerstvo dopravy pro systém jednotného tarifu (SJT) One Ticket. Jednotné jízdenky lze využívat téměř ve...

Růst cen vodného a stočného je ale nižší než inflace a firma bude muset podle Bártové zavést řadu úsporných opatření, zejména v oblasti elektrické energie. Firma se s rostoucími náklady lépe vyrovná i díky tomu, že nájemné za využívání vodohospodářské infrastruktury ponechala radnice na letošní úrovni.

Moravské vodárenské, která loni na Olomoucku, Prostějovsku a Zlínsku zásobovala pitnou vodou zhruba 400 tisíc obyvatel, vzrostly v roce 2021 tržby o 118 milionů korun na 1,616 miliardy korun z 1,498 miliardy korun o rok dřív. Hospodaření firmy se vymanilo ze ztráty, když po prodělku 34,4 milionu korun v roce 2020 vykázala loni zisk 419 tisíc korun.

Moravská vodárenská loni zvýšila produkci pitné vody. Zatímco v roce 2020 jí vyrobila 23,1 milionu metrů krychlových, tak loni vyprodukovala 23,487 milionu metrů krychlových. Firma má zhruba 260 zaměstnanců a provozuje 23 úpraven vody, 54 vodojemů a 14 čistíren odpadních vod. Servis zajišťuje pro 1074 kilometrů vodovodních a 627 kilometrů odpadních sítí.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Voda, pitná voda, vodné a stočné, platba, ceny, zdražování, bydlení, Moravská vodárenská, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodné a stočné čeká na Olomoucku další zdražení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.