Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Život v korunách stromů, protestní zvonička a nádherné výhledy z rozhledny. Velký Javorník

Dnes vyrazíme do Frenštátu pod Radhoštěm, odkud se vydáme na Velký Javorník ve výšce 918 metrů nad mořem. Je to hlavní cíl našeho výletu, ale podíváme se i na další zajímavá místa. Výlet lze absolvovat, i když je sníh.

FOTOGALERIE: Velký Javorník v létě i v zimě

Pátek, 2. prosince 2022, 17:09

FOTOGALERIE: Velký Javorník v létě i v zimě
FOTOGALERIE: Velký Javorník v létě i v zimě

´
Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto parkujeme na parkovišti v horní části skokanského můstku ve Frenštátu pod Radhoštěm, který je od Olomouce vzdálený necelých 80 kilometrů. U můstku je posezení, ze kterého je hezký výhled na celý Frenštát. Najdeme zde i místo s názvem Život v korunách stromů. Jedná se o naučnou stezku mezi stromy.

Poté se vydáme po červené a u rozcestníku Koliba po zelené. Asi po 200 metrech je kaple Panny Marie Lurdské, která byla postavena roku 1902 jako poděkování manželky továrníka Bumbaly. Pokračujeme po zelené až k rozcestníku Nad horečkami. Až po tento rozcestník není trasa nijak náročná, ovšem od rozcestníku nás čeká skoro dvoukilometrové stoupání lesním a místy kamenitým terénem. V zimě doporučuji vybavit se kvalitní obuví.

Jakmile tento úsek překonáme, dostaneme se na vrchol Velkého Javorníku ve výšce 918 metrů nad mořem. Zde se nachází i rozhledna s nádherným výhledem do všech světových stran. Rozhledna byla postavena v roce 2013, má celkem 9 pater a výška je 26 metrů.

Dále pokračujeme po červené k rozcestníku Malý Javorník, odkud pokračujeme po modré směr Frenštát pod Radhoštěm. Zde je cesta asfaltová s mírným klesáním až na jeden úsek, který vede lesem. Po přechodu tohoto lesního úseku se dostaneme do obydlené zóny a zde je potřeba sejít vlevo z modré trasy na běžnou silnici a pokračovat až k restauraci, u které musíme opět odbočit vlevo. Je to stejná cesta, kterou jsme přijeli autem.

Po cestě k parkovišti po levé straně ještě uvidíme zvoničku Strážkyni Beskyd, která byla postavena místními obyvateli na protest proti otevření černouhelného dolu.

TIP NA VÝLET: Zajímavá místa kousek od sebe. Flascharův důl, vyhlídka, vodopády Zlatého potoka a rozhledna

Dnes se vydáme do Oder asi čtyřicet kilometrů od Olomouce na několik zajímavých míst, která jsou jen kousek od sebe. Jde o Flascharův důl, Pištovu vyhlídku, vodopády Zlatého potoka a rozhlednu Veselská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, Velký Javorník, rozhledna, stezka, kaplička, zvonička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Život v korunách stromů, protestní zvonička a nádherné výhledy z rozhledny. Velký Javorník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.