Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na Libavé na Olomoucku už cvičí ukrajinští vojáci. Do konce příštího roku by jich mohly být až čtyři tisíce

, aktualizováno 4. prosince 2022, 19:28

Začalo plánované cvičení ukrajinských vojáků ve vojenském prostoru Libavá. Ministerstvo obrany z bezpečnostních důvodů nesdělilo jejich přesný počet, ani informace o tom, kdy do České republiky přijeli. Do konce příštího roku by měl v Česku proběhnout výcvik až čtyř tisíc ukrajinských vojáků. Tento týden to schválila Poslanecká sněmovna i Senát.

"Na Libavé trénujeme ukrajinské vojáky. Cílem je, aby ozbrojené síly Ukrajiny byly schopné samostatně vést bojové operace a efektivně bránily své území a suverenitu. Je to celoevropské úsilí pod hlavičkou asistenční mise EU. Děláme to taky pro naši obranu," potvrdila dnes v podvečer Armáda ČR na sociálních sítích.

Poslanecká sněmovna i Senát tento týden schválily návrh, který počítá s výcvikem až čtyř tisíc ukrajinských vojáků do konce příštího roku. Podle vládního podkladu by se mělo uskutečnit pět čtyřtýdenních turnusů. Každého z nich se může zúčastnit až 800 ukrajinských vojáků. Výcvik se bude týkat mechanizovaných jednotek i speciálních profesí. 

"Ukrajinští vojáci jsou již v ČR ve vojenském prostoru Libavá na plánovaném cvičení," řekl pro server iDNES.cz náčelník generálního štábu Karel Řehka. Ředitel komunikace ministerstva obrany David Jareš uvedl, že se jedná o součinnostní cvičení, které v listopadu schválila vláda. "Pomáhali chystat kontinuální výcvik, který nyní začíná v souladu s mandátem, který prošel Parlamentem ČR," doplnil. 

Souhlasíte s výcvikem ukrajinských vojáků na území České republiky?

Celkem hlasovalo1843 čtenářů

Vojenská cvičení vychází z dohody mezi českou a ukrajinskou vládou. Asistenční mise EU by Česku mohla v budoucnu vrátit část nákladů. Ty jsou odhadovány na 975 milionů korun. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) získá nové zkušenosti i česká armáda. Půjde například o informace o operačních postupech obou válčících stran.

Pediatři v olomoucké nemocnici registrují nové pacienty. Kapacity rozšíří i díky podpoře od UNICEF

Nové pacienty přijímá ordinace pro děti a dorost ve Fakultní nemocnici Olomouc. Kapacity se rozšiřují také díky technické a finanční pomoci mezinárodní organizace UNICEF. Cílem spolupráce je rozšířit možnosti komplexní zdravotní péče pro klienty...

Do unijní asistenční mise bude moci Česko vyčlenit až 55 vojáků. Ti budou moci působit v jakémkoliv členském státu ve velitelských strukturách či na pozicích instruktorů. Unijní výcvik je zatím plánován na příští dva roky, a to především v Polsku a Německu. S ohledem na potřeby ukrajinských ozbrojených sil a možnosti spojenců, by mohla tato mise v budoucnu působit i v dalších členských zemích. 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Velitelství výcviku - Vojenská akademie

Štítky vojáci, Ukrajina, cvičení, válka, Libavá, Olomouc, vojáci Libavá, cvičení Libavá, Libavá Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libavé na Olomoucku už cvičí ukrajinští vojáci. Do konce příštího roku by jich mohly být až čtyři tisíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.