Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Radnice v Jeseníku opět pomůže novopečeným rodičům. Dostanou porodné pět tisíc korun

Radnice v Jeseníku opět podpoří novopečené rodiče, také v příštím roce se mohou těšit na takzvané porodné ve výši pět tisíc korun. Město se tak snaží zvýšit počet obyvatel, porodné dostanou matky s trvalým bydlištěm v Jeseníku.

Nejméně odpadků vyhazovali v loňském roce lidé v Jeseníku, Hustopečích a Bílé Vodě

Nejméně odpadu v Olomouckém kraji vyprodukovali v loňském roce lidé v Jeseníku, Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku a Bílé Vodě na Jesenicku. Takové jsou výsledky letošního ročníku soutěže Odpadového Oskara, kterou spolek Arnika vyhlásil již poosmé....

Radnice v Jeseníku rozdává porodné od roku 2009, v posledních letech jde o pět tisíc korun, zezačátku město dávalo novopečeným rodičům dvojnásobek. Na porodném Jeseník každoročně vyplatí přibližně půl milionu korun.

"Městské porodné zůstává ve stejné výši jako letos, tedy 5 000 korun. Rozhodli o tom radní na svém posledním zasedání. Podmínkou je trvalé bydliště matky v Jeseníku nejméně rok před narozením dítěte, rodiče také nesmí být dlužníky města. Vyplácením porodného chce město přispět rodinám na náklady související s narozením dítěte. Je to také forma poděkování, že v Jeseníku lidé žijí a zakládají zde rodiny," uvedla na webu města mluvčí radnice Lucie Musialová.

Na severu Olomouckého kraje počet obyvatel klesá. V Jeseníku žilo na začátku roku necelých 11 tisíc obyvatel, v roce 1991 to bylo podle Českého statistického úřadu 13 039 lidí a o deset let později 12 700. Město trápí odliv mladých lidí, kteří se po studiích do regionu často už nevrátí.

V jesenické porodnici, kam směřují ženy z celého okresu, se loni narodilo 267 dětí. V porovnání s předchozím rokem to bylo o 56 dětí méně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AGEL

Štítky porodné, rodiče, pomoc, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v Jeseníku opět pomůže novopečeným rodičům. Dostanou porodné pět tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.