Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hranice mají konečně ochranu proti padesátileté vodě. U řeky vznikly i tribuny s posezením

Ochrany proti padesátileté vodě se dočkali obyvatelé Hranic na Přerovsku. Povodí Moravy nyní dokončilo protipovodňová opatření, která zahrnují zídky a hráze, ale i odpočinková místa a posezení u vody. Investice byla téměř 70 milionů korun.

Nová protipovodňová ochrana Hranic by měla zabezpečit až dvě tisícovky obyvatel, stávající opatření stačila pouze na dvacetiletou vodu. 

"Na pravém břehu řeky jsme vytvořili repliku původní zdi, která je obložená kamenem a doplněná o zábradlí. Vznikly nové protipovodňové zídky v celkové délce 1050 metrů a protipovodňové hráze v délce 350 metrů. Součástí je volnočasové pásmo s dvěma posezeními v podobě tribun, které otevírají přístup k řece. Řeka tak poskytuje výborné místo pro setkávání lidí a trávení volného času, podobné prvky vnikají i v Olomouci," popsal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Součástí protipovodňové ochrany Hranic je i mobilním hrazení. Práce odstartovaly na jaře roku 2021 a trvaly 20 měsíců. Investice byla 67,3 milionu korun, peníze šly z ministerstva zemědělství a z rozpočtu města.

Klíčové protipovodňové opatření na Bečvě bude mít podobu suché nádrže, schválila vláda

Klíčové vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má chránit před povodněmi více než sto tisíc obyvatel v povodí Bečvy, bude mít podobu boční suché nádrže. Voda do ní nateče, a sníží se tak průtok v řece. Tuto variantu protipovodňové ochrany...

Na klíčové protipovodňové opatření na Bečvě však desetitisíce obyvatel Hranic a celého Přerovska stále čeká. Teprve letos, pětadvacet let po zničujících povodních, vláda schválila podobu vodního díla Skalička. Půjde o suchý poldr. Kdy stavba začne, je však v nedohlednu.  

Součástí protipovodňové ochrany Hranic bylo také rozšíření jezu Hranice, které vodohospodáři dokončili již loni. "Zvýšení kapacity jezu se projeví zejména mezi jezem a silničním mostem, kde se také nachází přítoky Ludiny a Veličky. V jejich výustních tratích dochází v současnosti k rozlivu vody při vysokých stavech na Bečvě. Protipovodňové zídky pak zvyšují kapacitu koryta od silničního mostu dále proti proudu,“ dodal v tiskové zprávě Gargulák.

Ohodnoť článek

Foto Povodí Moravy

Štítky protipovodňová opatření, zídky, hráze, povodeň, Bečva, Hranice, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranice mají konečně ochranu proti padesátileté vodě. U řeky vznikly tribuny s posezením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.