Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vánoční Olomouc vás okouzlí

PR článek

Vánoční strom u olomouckého orloje jako středobod všeho adventního dění dostal letos jméno po cukroví – Perníček. K tomu stánky, zvonička, Ježíškova dílna, vyhlídkové kolo i výstup na radniční věž nebo nově Jablíčkový betlém Emmy Srncové. A samozřejmě punč. Vánoční Olomouc vás prostě okouzlí.

Tradiční stánky nabízejí na obou náměstích a tržnici inspiraci na vánoční dárky nebo delikatesy ve variacích uzenin a sýrů. Nechybí keramika, adventní věnce, vánoční dekorace, kovářské, textilní či dřevěné výrobky nebo včelí produkty.

Pro radost i na charitu

„Po dvou sezonách nejistoty se opět vracejí vánoční trhy tak, jak je známe. Bez omezení a s atmosférou, která každoročně lákala mnoho návštěvníků z tuzemska i zahraničí,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.

Punč se nabízí v mnoha variantách a ve třech stáncích dokonce od charitativních organizací, kterým lidé mohou přispět na provoz nebo projekty.

Vánoční trhy doprovází denně hudební program, o víkendech i velké benefiční koncerty. „Vystupují například Kláva, Bára Basiková, Turbo, Pavel Dobeš nebo Poutníci. Prostor dostanou i olomoučtí interpreti Bluesberg, Homebwoyrasta, Terez Wrau nebo Olomoucký dixieland jazz band,“ vyjmenovala za pořadatele trhů Monika Řehulková. Podle ní rodiče s dětmi zase ocení promítání pohádek a filmů a nebude chybět ani tradiční zpívání koled nebo průvod čertů Krampusů.

Vánoční trhy jsou otevřeny denně až do 23. prosince a kompletní program je na webu vanocnitrhy.eu.

Jablíčkový i dřevěný betlém

Je tam nejen Ježíšek, Panna Marie a svatý Josef, ale i kočka s koťaty, psi, ptáci, zavěšená opice a taky jablíčka. Hlavně ta jablíčka. Najdete je v náruči svatého Josefa, na klíně Panny Marie, u Ježíška na kolíbce i v rukou andílků. Právě proto se betlému výtvarnice Emmy Srncové, který letos zdobí Horní náměstí, říká Jablíčkový.

Betlém namalovala výtvarnice Emma Srncová v roce 2019 a poprvé zpestřil prostory Pražského hradu, další Vánoce stál před radnicí na pražském Novém Městě. Letos je tento originální betlém nepřehlédnutelnou součástí Vánočních trhů v Olomouci.

Druhý betlém s vyřezávanými figurami řezbáře Jana Vinckera z Teplic nad Bečvou najdou návštěvníci trhů na Dolním náměstí. Bývá tam už přes deset let, od letoška je navíc opravený. „Má vyflikované praskliny a nový nátěr světle a tmavě hnědou barvou,“ uvedl tvůrce betléma. Pod přístřeškem je 15 figur z černého topolu. Nejvyšší je jeden ze tří králů, který má skoro dva metry.

Zprvu Jan Vincker vystavoval méně figur a postupně je doplňoval, mezi posledními to byl pes a anděl. Nyní považuje betlém za kompletní.

Další betlémy najdete v olomouckých kostelích. V Informačním centru v podloubí radnice k nim dostanete zdarma i kapesního průvodce. A pokud byste chtěli na radniční věž, musíte se na infocentru zarezervovat. Telefon je 585 513 385, odkaz na rezervaci najdete i na webu nebo Facebooku Olomouc Tourism.

Pobytové balíčky s ubytováním za zvýhodněnou cenu najdete na stránkách cestovního ruchu Střední Morava.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vánoční trhy, Vánoce, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční Olomouc vás okouzlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.