Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Skládka místo kontejnerového stání. Po kontaminaci barvou Litovel sběrné místo zruší

Tři výrazně znečištěné kontejnery na papír má na svědomí neznámý nepořádník v Litovli, který do nich vyhodil nádoby se žlutou barvou. Podobné jevy se stávají v této lokalitě poměrně často a městu již došla trpělivost. Sběrné místo na ulici Čihadlo totiž čeká zřejmě zrušení.

S všeobecně známými fakty rostoucích nákladů na likvidaci odpadů, ani s potřebou třídit jednotlivé složky si někteří lidé starosti nedělají. Znovu se o tom přesvědčili pracovníci Odboru životního prostředí Městského úřadu Litovel. U kontejnerového stanoviště na pomezí ulic Čihadlo a Studentů zůstala opět spoušť. „Jde o typické anonymní stanoviště u frekventované komunikace. To je vždy jádro problému. Nedělají to místní, tento typ odpadu zde vyhazují lidé, kteří projíždí městem nebo jsou odjinud,“ míní vedoucí litovelského odboru životního prostředí Pavel Kurfürst.

Venkovní kluziště v kraji: některé obce investovaly a pojedou do jara, jinde se raději šetří

Některá města a obce v Olomouckém kraji nabízejí obyvatelům možnost zimního sportovního vyžití na venkovních kluzištích. V tomto týdnu vstoupí do druhé sezony kluziště na zánovním multifunkčním hřišti v Jeseníku, kde přikoupili pro údržbu ledu i...

Na začátku prosince si někdo usmyslel, že nádoby s barvou vyhodí právě na okraji Litovle, a to ne do jednoho kontejneru na papír, ale rovnou do tří. Navíc znečistil i okolní komunikace při odjezdu Šemberovou ulicí. „Když odjížděl, tak mu barva ještě kapala. Mohl nádoby vézt asi na nějakém vozíku. Tak jsme s kolegyní šli po stopě několik stovek metrů, v naději, že nás třeba dovede barva až do místa, odkud ten člověk přijel. Navedlo nás to na cestu směrem na Rozvadovice, takže to byl někdo cizí. Potom barva asi docházela a dál jsme se nedostali,“ vypráví Pavel Kurfürst.

Městský úřad tak po neblahých zkušenostech přikročí ke zrušení sběrného stanoviště, které někdy připomínalo spíše skládku. Litovel bude hledat variantu, při které by na bezohledné jednání některých lidí nedoplatili svědomití občané. „Je tam dlouhý barevný vláček, ve kterém je deset nebo dvanáct kontejnerů. Nebudeme to rušit hned. Víme, že kolem Vánoc je hromada odpadu. Pak se postupně budou dávat kontejnery pryč, někam se přemístí nebo zruší,“ podotkl k dalšímu postupu Kurfüsrt.

V minulosti se podle něj v Litovli již podobnými komplikacemi zabývali hned na třech místech. „Jedno bylo v Násobůrkách, kde byla situace u krajské silnice příšerná. Přesunuli jsme sběrné místo do vedlejší slepé ulice a problém už tam není. Další pak bylo v Dukelské ulici u Billy a u Penny. Na průtahu obcí ve směru z Červenky si tam lidé jeli nakoupit, vzali si třeba pytle plné plastů a dali to do litovelských kontejnerů nebo i vedle. Zrušilo se to a je klid, na okolních sídlištích je sběrných míst dostatek. K dispozici je také sběrový dvůr, který funguje výborně a lidé ho využívají,“ uzavřel vedoucí odboru životního prostředí z Litovle.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Litovel

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, skládka, nepořádek, kontaminace, znečištění, kontejnery, Litovel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skládka místo kontejnerového stání. Po kontaminaci barvou Litovel sběrné místo zruší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.