Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Kvůli novému sněhu platí v Jeseníkách první stupeň lavinového nebezpečí

V Jeseníkách platí ode dneška první, nízký stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Na horách napadlo několik desítek centimetrů nového sněhu, ten se může na strmých svazích uvolnit a sklouznout dolů po předcházejících vrstvách sněhu.

FOTOGALERIE: V Branné si desítky lyžařů užívaly prvního sněhu a slunce. Lyžovalo se i v Karlově a Hrubé Vodě

V Branné v Jeseníkách si o víkendu desítky lyžařů užívaly prvního sněhu. Provoz středisko zahájilo jako první v Olomouckém kraji již v pátek, v neděli se milovníci sněhu mohli radovat z prázdné sjezdovky, nad kterou občas vykouklo i slunce.

"V Jeseníkách leží pětadvacet centimetrů sněhu. Podle předpovědi meteorologů by mělo během pondělí napadnout dalších až pětadvacet centimetrů sněhu. Na strmých svazích je možné uvolnění sněhové pokrývky z nového sněhu po dodatečném zatížení," uvedl dnes na webových stránkách Horské služby ČR záchranář Jiří Hejtmánek.

První stupeň znamená, že uvolnění laviny je možné při velkém dodatečném zatížení ve velmi strmém terénu. "Je také možnost samovolného uvolnění malých lavin nebo splazů, které se však většinou zastaví ještě na svahu. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. Turisté by měli dbát zvýšené opatrnosti na svazích se sklonem nad 40 stupňů, ohrožení frekventovaných turistických cest je nízké," uvedli záchranáři.

První stupeň lavinového nebezpečí horská služba vyhlašuje zpravidla, když napadne do 10 centimetrů nového sněhu a při větru nad 10 metrů za sekundu. 

Na vrcholcích Jeseníků v současné době leží až do půl metrů sněhu, v závějích to může být i dvojnásobek. Lyžařská a běžkařská sezona se zatím rozjela jen v několika středicích a na několika tratích, hlavní start zimní sezony bude podle všeho o tomto víkendu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky laviny, nebezpečí, první stupeň, Horská služba, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli novému sněhu platí od dnešního dne v Jeseníkách první stupeň lavinového nebezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.