Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Chomoutov promění pěšinu v pohádkovou Vánoční stezku. Nabízí i dobrodružný keřový tunel

Další ze sousedských projektů se podařilo dokončit v Chomoutově, občané z městské části Olomouce nachystali na sobotu speciální Vánoční stezku. Kilometrová trasa provede malé i velké návštěvníky zimní přírodou v sousedství řeky Moravy. Na cestě je čeká neobvyklý keřový tunel i vánoční kvíz s tajenkou.

Hravé dobrodružství zejména pro rodiny s dětmi se připravuje na sobotu 17. prosince od 14 do 16 hodin. Výchozím bodem je náves na ulici Hrachoviska zvaná Koperník. Odtud se lidé mohou vydat na Vánoční stezku.

Vycházková trasa se připravovala v průběhu celého roku. Na jaře místní spolek Los Vesinos s občany zmapoval zdejší potřeby a nápady a s pomocí architektky navrhl funkční koncept. Ten tvoří sloupková navigace s místními názvy a několik laviček k odpočinku.

Chomoutov otevírá originální zelenou náves. Místní si prostor zvelebovali dva roky

Hlavně vlastními silami se postarali místní dobrovolníci o proměnu nevyužívané plochy kousek od středu Chomoutova, městské části Olomouce. Obohacení lokality zvané Koperník o nové stromy, zeleň, altán, lavičky či unikátní sochu trvalo dva roky,...

„Raritou pěšiny je padesátimetrový keřový tunel, který vznikl neplánovaně, díky nekonečné fantazii našeho kolegy Zbyňka. Pro děti je tunel zdrojem dobrodružství,“ říká Lenka Introvič, předsedkyně spolku.

Také dřevěné prvky pro pěšinu vyrobil zdarma místní truhlář Zbyněk Musil. Spolu s dalšími členy spolku tento týden dokončuje jejich instalaci. Projekt vznikl ve spolupráci s Nadací Via a jako součást iniciativy Nedělejte z komára velblouda.

Vánoční stezka má něco přes jeden kilometr a šestnáct zastavení, program je k dispozici zdarma. Návštěvníci pěšiny mají za úkol odpovědět na otázky s vánoční tematikou a tím vyluštit tajenku. „Na zhruba půlhodinové cestě možná narazí i na pohádkové postavy. Na konci čeká děti odměna,“ s úsměvem nastínila Lenka Introvič a dodala, že kvůli blízkosti řeky organizátoři doporučují, aby se děti účastnily akce v doprovodu dospělého.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Los Vesinos – Chomoutované sobě

Štítky Vánoční stezka, akce, program, Chomoutov, Olomouc, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chomoutov promění pěšinu v pohádkovou Vánoční stezku. Nabízí i dobrodružný keřový tunel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.