Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Skalička v nedohlednu. Klíčové protipovodňové dílo na Bečvě nebude hotové ani v tomto desetiletí

Klíčové protipovodňové dílo na řece Bečvě, které by mělo ochránit více než sto tisíc obyvatel Přerovska, nebude hotové ani v tomto desetiletí. Poté, co vláda letos v létě rozhodla, že vodní dílo Skalička bude suchým poldrem, se začátek výstavby odhaduje nejdříve na rok 2031.

"Harmonogram příprav takto komplexní stavby je velmi složité predikovat. Podrobná technická studie by měla být dokončena v polovině roku 2025. Následovat bude vlastní projektová příprava a zejména proces EIA. Se zahájením vlastní výstavby je uvažováno nejdříve v roce 2031," potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

O vodním díle Skalička se mluví již od roku 1997, kdy Moravu zasáhly zničující povodně. Od té doby vznikla řada návrhů, studií a projektů, po nekonečných diskusích vláda definitivně rozhodla až letos v červenci o tom, že půjde o boční suchou nádrž. 

"Boční suchá nádrž zajistí požadovanou protipovodňovou ochranu a dokáže ovlivnit i souběhy povodní. Nemusí se kvůli ní zasahovat do pravobřežního území, ani přerušovat říční kontinuitu Bečvy," sdělil tehdy ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Cesta ke stavbě však bude ještě dlouhá. Ministerstvo má v současné době plně vykoupeny pozemky o výměře asi 406 hektarů z téměř 700 hektarů. U dalších asi 47 hektarů je vykoupena pouze část. Vykoupených je také 27 budov, z toho 15 rodinných domů. To představuje asi 61 procent z celkové ceny potřebných nemovitostí ve výši 753 milionů korun.

Klíčové protipovodňové opatření na Bečvě bude mít podobu suché nádrže, schválila vláda

Klíčové vodní dílo Skalička na Přerovsku, které má chránit před povodněmi více než sto tisíc obyvatel v povodí Bečvy, bude mít podobu boční suché nádrže. Voda do ní nateče, a sníží se tak průtok v řece. Tuto variantu protipovodňové ochrany...

"Hlavním faktorem, který limitoval výkupy, byl konečný výběr varianty vodního díla Skalička. S ohledem na to, že nebyla známa definitivní varianta, nebyly vykupovány okrajové pozemky," vysvětlil mluvčí ministerstva Bílý.

Po červencovém rozhodnutí vlády experti začali zpracovávat podrobnou technickou studii, která zpřesní technické řešení a nezbytný rozsah výkupů. Ty budou v letech 2023 a 2024 zastaveny. S dokončením výkupů pak ministerstvo počítá do konce roku 2027.

"Nemálo vlastníků podmiňovalo prodej pozemků právě rozhodnutím o variantě vodního díla. Standardním problémem jsou také neznámí či nedostatečně identifikovaní vlastníci, vlastníci dlouhodobě žijící mimo území ČR či vlastníci, vůči nimž je vedena exekuce. Naší snahou je vždy nalézt dohodu," slíbil mluvčí ministerstva.

Vodní dílo Skalička by mělo více než sto tisíc obyvatel v okolí Bečvy na Hranicku a Přerovsku ochránit před staletými povodněmi, investice se odhaduje na 1,2 miliardy korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky Skalička, suchý poldr, výkupy, pozemky, stavba, ochrana, povodně, Povodí Moravy, Bečva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skalička v nedohlednu. Klíčové protipovodňové dílo na Bečvě nebude hotové ani v tomto desetiletí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.