Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Prosinec plný pečení. Jak na různé druhy těst?

PR článek

Prosinec trávíme mnoho času v kuchyni přípravou vánočního cukroví. Radost z pečení může zkazit i malá drobnost, kvůli které přijde všechna snaha vniveč. Na rozdíl od vaření je totiž u této disciplíny třeba dodržovat přesně dané postupy, aby se vše vydařilo. Jaké druhy těsta můžete připravit a na co si při tom dát pozor?

Křehké těsto

Křehké těsto využijete hlavně při přípravě korpusů na koláče s náplní, cheesecaku nebo například na linecké. To ostatně nesmí chybět na žádném vánočním stole. Jak ale připravit těsto tak, aby bylo opravdu dobré?

Základem jsou „studené“ potraviny. Pro přípravu můžete použít běžnou hladkou pšeničnou mouku, ale pro milovníky zdravější verze je vhodná i mouka špaldová. Do ní zapracujte studené máslo a následně žloutek z lednice. Suroviny nehněťte příliš dlouho, aby nebylo těsto po upečení tvrdé.

Pokud chcete přidat cukr, sáhněte po moučkovém. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho ideálně přes noc odpočívat v lednici. Druhý den, až těsto povolí, ho vyválejte mezi pečicími papíry. Díky tomu se vyhnete zbytečnému podsypávání moukou, kvůli které by mohlo být těsto tuhé.

Kynuté těsto

Na Vánoce nesmí chybět vánočka. Příprava kynutého těsta na tento tradiční pokrm může být ale oříškem. Oproti křehkému těstu je potřeba mít na vánočku všechny suroviny o stejné teplotě. Droždí smíchejte s vlažným mlékem. Teplota mléka je tady velice zásadní, příliš teplé nebo horké mléko by mohlo zabít kvasinky, které jsou pro jeho přípravu nutné. Po smíchání s moukou použijte znovu vlažné mléko a rozpuštěné nebo změklé máslo. Pomalým hnětením a propracováním se do těsta dostane více vzduchu a bude lépe kynout.

Hotové těsto přendejte do nádoby a překryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií, aby se dovnitř nedostal vzduch a tělo neoschlo. Tomu zabráníte i tak, že ho před kynutím zlehka poprášíte moukou nebo ho potřete olejem.

Ať už necháte těsto kynout na kuchyňské lince, použijete předehřátou troubu, anebo ho necháte v lednici, čímž ale proces značně prodloužíte, dejte pozor na náhlé změny teplot. Ty by mohly kynutí uškodit.

Kromě vánočky z něj můžete připravit koláče, koláčky, mazanec nebo i housky a rohlíky.

Odpalované těsto

Pokud chcete během vánočního pečení překvapit, připravte dezert z odpalovaného těsta. To se na rozdíl od dvou předchozích „vaří“. Plotýnku si zapnete na střední stupeň a položíte na něj hrnec. Do něj přidáte vodu nebo mléko s máslem nebo olejem a, jakmile začne vše vřít, vmícháte mouku, až vznikne hladké těsto. Když bude hotové, začne se odlepovat od stěn hrnce a vytvářet kompaktní lesklou kouli kolem vařečky.

Po vychladnutí přidejte do těsta vejce. Cukrářským sáčkem z něj můžete vytvářet různé tvary, které se při pečení nafouknou. Rychlým zahřátím v troubě vznikne v těstě pára, která ho nadzdvihne a vytvoří v něm vzduchové bublinky, proto je třeba prvních pět až deset minut troubu vůbec neotvírat, aby těsto nespadlo.

Z odpalovaného těsta lze připravit větrníky, věnečky nebo například moderní profiterolky.

Všechny suroviny na pečení v bio kvalitě můžete nakoupit v dm drogerii.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky pečení, advent, dm drogerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prosinec plný pečení. Jak na různé druhy těst?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.