Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

FOTOGALERIE: Na rej Krampusů do Olomouce zamířily tisíce lidí. Čerty hlídala profesionální ochranka

I samotné organizátory a čertovské skupiny překvapil v Olomouci extrémní zájem o premiérový krampusový průvod. Centrem města procházelo v sobotu večer více než padesát hrůzných rohatých příšer a na neobvyklou show se sjeli diváci nejen z Olomoucka, ale také z celé České republiky i ze zahraničí.

Hned první ročník průvodů Krampusů se organizátoři z olomoucké čertovské skupiny společně s pořadatelem vánočních trhů v hanácké metropoli rozhodli pojmout velkolepě. Návštěvnická odezva na pochod takřka šedesáti děsivých alpských čertů byla až nečekaně rozsáhlá. V sobotu před osmou hodinou se na Horním i Dolním náměstí tísnily davy lidí očekávající příchod krampusáků.

„Vzhledem k až překvapivě vysoké návštěvnosti šlo o velmi úspěšnou akci. Jako pořadatelé jsme dav lidí zvládli uhlídat, nikomu se nic nestalo. Ohlasy, které máme, jsou vesměs pozitivní. Lidí bylo určitě víc než například na rozsvícení vánočního stromu,“ přiblížila za organizátory mluvčí společnosti Kulturní Olomouc Monika Řehulková.

I když zvládnutí masy diváků nebylo jednoduchým úkolem, pořadatelé se snažili pro bezproblémový průběh udělat maximum už při přípravě akce. „Pořadatelská služba čítala dvacet lidí včetně deseti členů profesionální ochranky. Udržovali pořádek, aby se nestalo něco jako v Jihlavě, že by neomalení lidé na čerty nějakým způsobem útočili. Tomu se podařilo zabránit, žádný konflikt nenastal. Byl také zvýšený dohled městské a státní policie. Na první ročník průvodu jsme byli perfektně nachystaní. Prostor byl opáskovaný, pásky tedy nápor nevydržely, ale nikomu se nic nestalo,“ podotkla Monika Řehulková.

Za doprovodu drsné muziky a světelných efektů vyrazili čerti z olomoucké radnice na naplánovanou trasu kolem Horního náměstí a části náměstí Dolního. Jejich cesta čítala přibližně sedm set metrů, čerti okruh prošli zhruba za hodinu, aby si lidé mohli detailně propracované masky dosyta prohlédnout nebo se s krampusáky vyfotit.

Jaký máte názor na přehlídky krampus čertů?

Celkem hlasovalo1022 čtenářů

Akci si budou nyní pořadatelé vyhodnocovat, aby mohla být při případném příštím ročníku ještě lepší. „V Olomouci takový průvod nebyl a na první pokus to bylo opravdu velké. Zaznamenali jsme komentáře, že bylo přelidněno, což musím uznat, že skutečně bylo. Akce byla v historickém centru a navíc zdarma, lidé tam nemohou mít zajištěné místo s bezchybným výhledem jako třeba na stadionu. Nějakým způsobem na tom budeme pracovat. Lidé ale byli veskrze nadšení, pozitivní ohlasy vítězí,“ podotkla za organizátory Řehulková.

Tradice krampusových čertů oblíbená zejména v zahraničí nabírá v tuzemsku na obrovské popularitě. „Přijely výpravy z celé České republiky a dorazili také Poláci, Slováci i dost Rakušanů. Náš průvod byl od tradičního rakouského jiný v tom, že děsiví čerti byli hodní. Nepojímáme akci v tom rakouském stylu, kdy se na lidi útočí. Skupiny se chovaly přívětivě, byly tam opravdu milé momenty vůči dětem,“ dodala závěrem Monika Řehulková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/Luděk Peřina, Simona Soušková, FB Krampus Ol, Kulturní Olomouc

Štítky Krampus, krampus show, krampus Olomouc, Krampus, čerti, Olomouc, průvod čertů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Na rej Krampusů do Olomouce zamířily tisíce lidí. Čerty hlídala profesionální ochranka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.