Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Místní Agenda 21 řeší globální problémy lokálně

PR článek

Město Olomouc začalo se zaváděním místní Agendy 21 (MA21) relativně nedávno, teprve v roce 2019. Ale i tak velmi rychle dosáhlo kategorie C, za což mu byla v letošním roce udělena Cena ministra vnitra za kvalitu a inovace ve veřejné správě.

„Na začátku MA21 byl dokument Agenda 21, který se zabývá principy udržitelného rozvoje na globální úrovni. V něm bylo definováno 17 cílů, a také podmínka naplnit tyto principy do roku 2021. Přestože název projektu s letopočtem už rok přesluhuje, myšlenky shrnuté v tomto dokumentu zůstávají stále aktuální,“ vysvětlil koordinátor místní Agendy 21 Radek Hloch.

Globální problémy totiž nevznikají samy o sobě a jejich původ je často lokální – objeví se na určitém místě a postupně prostoupí celou společností. A stejné to je i s jejich řešením. Proto je potřeba je začít řešit odspodu, kam globální strategie nedosáhnou. Právě z toho důvodu vznikla také místní Agenda 21, jejímž cílem je řešit globální problémy lokálně – na území obce, města, regionu. A to v nejrůznějších oblastech, jako je správa věcí veřejných, územní rozvoj, životní prostředí, udržitelnost, mobilita, zdraví, vzdělávání, kultura, volnočasové aktivity nebo třeba sociální problematika.

V hlavní roli udržitelnost

Jedním z hlavních cílů MA21 je směřování k zajištění dobré a udržitelné kvality života a životního prostředí ve městě. K dosažení této mety je však nutná spoluúčast veřejného, neziskového a podnikatelského sektoru na rozhodování o budoucím rozvoji Olomouce. Díky ní je totiž možné propojit ekonomické a sociální aspekty s oblastí životního prostředí a zohlednit místní problémy, čehož globální programy dosáhnout nemohou.

Také z toho důvodu město Olomouc pořádá nejrůznější veřejná projednání a workshopy. Od roku 2020 jich proběhly už tři desítky a stoupá i počet jejich návštěvníků. Prostřednictvím těchto akcí se navíc mohou všichni Olomoučané aktivně zapojovat do přípravy a zpracování jednotlivých projektů či tvorby strategických dokumentů.

Participativní aktivity, které město organizuje, řeší nejrůznější témata od revitalizace parků a návsí přes novou parkovací politiku až po strategický plán rozvoje města nebo udržitelnou městskou mobilitu. V době koronavirové pandemie navíc probíhala veřejná projednání on-line, čímž se otevřela další možnost, jak lze s lidmi diskutovat důležitá témata.

Vzdělávání a osvěta

Nedílnou součástí MA21 je také vzdělávání, osvěta a popularizace myšlenek týkajících se udržitelnosti. V tomto směru město spolupracuje zejména s centrem ekologických aktivit Sluňákov, Univerzitou Palackého a Knihovnou města Olomouce. „Právě ve spolupráci se Sluňákovem a UP uspořádalo město svou první přednášku k udržitelnému rozvoji. Zároveň jsme se zapojili také do řady osvětových aktivit, jako je například Den dětské onkologie,“ upřesnil koordinátor MA21 Hloch s tím, že město Olomouc zorganizovalo také dva úspěšné ročníky soutěže projektů žáků základních škol Vytuň si školu.

„Třetí ročník soutěže plánujeme odstartovat opět příští rok na jaře a bude se držet letošního harmonogramu. Uvažujeme také nad dalším navýšením odměny pro vítěze i speciální cenou pro nejlepší prezentaci. K tomu poslednímu nás vede zkušenost z letošního ročníku, kdy jsme kromě velmi pěkně zpracovaných projektů byli svědky také parádních prezentací,“ dodal Radek Hloch.

Plány do budoucna

Aby byl pokrok v rámci MA21 měřitelný, je rozdělen do čtyř kategorií, které jsou udělovány na základě plnění kritérií a Auditů udržitelného rozvoje. V kategoriích D a C je cílem vybudovat základnu potřebnou pro další vývoj směrem k udržitelnosti. K tomuto se samozřejmě vztahují také určitá kritéria. Ta navíc neslouží pouze k hodnocení, ale i jako návod pro to, co je potřeba ještě udělat. A to zejména v oblasti navazování partnerství, vzdělávání a participace občanů. Ve vyšších kategoriích B a A se pak město věnuje především svému rozvoji v konkrétních oblastech.

„V loňském roce jsme dosáhli kategorie C a v letošním roce jsme splnili všechny podmínky nutné pro získání stupně pokročilosti C*,“ popsal výsledky Olomouce koordinátor MA21 Hloch. „Obdržení kategorie C znamená, že město má vybudovánu základnu potřebnou pro další vývoj směrem k udržitelnosti a je připraveno na postup do kategorie B. Stupeň C* potom značí, že Olomouc zpracovala určitý počet auditů dříve, než bylo potřeba pro postup do vyšší kategorie. Naše město tedy nejenže vybudovalo základnu k udržitelnosti velmi rychle, ale navíc už dělá kroky dopředu směrem k vyšší kategorii,“ doplnil Radek Hloch s tím, že do příštího roku bude Olomouc vstupovat s ambicí získání stupně pokročilosti C**.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místní Agenda 21 řeší globální problémy lokálně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.