Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nákupní park a atraktivní náměstíčko. V Lutíně vznikne nové centrum obce

Menší nákupní park a nové atraktivní zelené náměstíčko má rozšířit občanskou vybavenost v Lutíně nedaleko Olomouce. Občané třítisícová obce měli možnost úpravu prostoru u zdravotnického střediska diskutovat na veřejném projednávání s architektem, nyní se rozběhne příprava projektu. Brzy by měla začít také stavba obchodní části se supermarketem, tu aktuálně čeká posuzování vlivu na životní prostředí.

Plocha o rozloze více než jedenácti tisíc metrů čtverečných projde proměnou v souvislosti se stavbou Retail parku Lutín. Ten bude podle dokumentace EIA zahrnovat dva hlavní objekty, samoobslužné mycí centrum pro auta, takřka 70 parkovacích stání či zelené plochy.

„U tohoto projektu jsme od začátku, šli jsme tomu naproti i změnou územního plánu. Část bývalého průmyslového areálu Sigma bude z části využitý jako retail park pro obchodní řetězec Billa a další navazující prodejny. Druhá část na to bude bezprostředně navazovat a bude to obcí vybudované veřejné prostranství,“ komentoval změny v prostoru brownfieldu za lutínským zdravotním střediskem starosta Jakub Chrást a plánovanému retail parku dodal: „Mělo by tam být kromě Billy několik dalších komerčních jednotek. Požadavek obce byl, jestli by jednou z nich mohla být lékárna, která u nás nedávno skončila. Investor nám řekl, že se vynasnaží vhodného provozovatele sehnat.“

Protipovodňové dílo u centra Olomouce je hotové. V okolních ulicích se ale uzavírky ještě protáhnou

Protipovodňová opatření na řece Moravě budovaná v takzvané II. B etapě už jsou kompletně hotová a mají i po kolaudaci. Stavební ruch v oblasti ještě několik měsíců potrvá, v okolí Masarykovy třídy totiž město dokončuje související investice do...

Dalším příspěvkem k občanskému komfortu v obci má být nové veřejné prostranství, které se vsadí mezi obchodní park a zdravotnické středisko. „Bereme jako velkou možnost rozšíření centra obce. Součástí bude i zeleň, travnaté plochy, keře a možná nějaký vodní prvek. Mělo by tam být i pódium, které by fungovalo při různých akcích a zároveň by sloužilo i pro odpočinek, posezení. Bude to kombinace celé řady prvků. Chceme, aby tam propojka pro cyklisty směrem na Olšany. Projekt plánujeme orientovat i na dotace, většina řešení by tak měla být zelená,“ podotkl k řešenému prostoru o rozloze přibližně sedm tisíc metrů čtverečných starosta Lutína.

Občané podle Chrásta mají dobrý přehled o záměrech retail parku i nového centra, které by mohlo nabídnout i například kavárnu či altán s veřejnými toaletami. Podrobnosti pro navrhování projektu pak přineslo veřejné projednávání na začátku prosince. „Přišlo tam asi pětadvacet lidí z mladší i starší generace. Zajímali se o projekt, ohlasy byly obecně pozitivní, dávali návrhy, co by tam mohlo ještě být. Lidé ví, co by tady mělo vzniknout, a ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by například proti obchodům nějak zbrojil. Spíše jsou rádi za rozšíření a zkvalitnění služeb v obci,“ poznamenal starosta.

Termíny samotné výstavby se po dalším roce příprav již přiblížily, po demolici je plocha nachystaná k výstavbě. „Myslím, že retail by chtěl v příštím roce začít stavět. Posuzování záměru z hlediska vlivu na životní prostředí EIA potrvá asi čtvrt roku, ale souběžně bude probíhat příprava projektové dokumentace. U veřejného prostranství by měly zkraje roku začít projekční práce. Stavba tedy přijde na řadu spíš v roce 2024. Náš pozemek zatím jen trochu upravíme, aby nevypadal nějak odpudivě a investor si vedle bude stavět,“ uzavřel starosta Chrást.

Ohodnoť článek

Foto FB Obec Lutín

Štítky Nákupní park, obchodní park, supermarket, stavba, centrum obce, Lutín, projekt, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákupní park a atraktivní náměstíčko. V Lutíně vznikne nové centrum obce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.