Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Rozhledna na Pradědu, rudoltická zvonička. Unikátní betlém je v Mohelnici otevřený do Třech králů

Až do svátku Tří králů bude denně přístupný unikátní betlém lidového řezbáře Josefa Nedomlela v kostele svatého Tomáše Becketa z Canterbury v Mohelnici na Šumpersku. Naposledy do něj přibyly tři postavičky mohelnických skautů, kteří k betlému pravidelně přinášejí Betlémské světlo.

Lidový řezbář Josef Nedomlel ze Starého Města u Bruntálu betlém vyřezával téměř třicet roků, nyní v tom pokračuje jeden z jeho tří synů František Nedomlel z Bruntálu.

"Pro Vánoce 2021 a 2022 byly vyřezány dva nové přírůstky včetně osvětlení. Rodný dům Josefa Nedomlela z Víchové nad Jizerou v Podkrkonoší a tři postavy mohelnických vodních skautů Delfínů, kteří pravidelně od roku 1990 nosí k betlému Betlémské světlo. Po dohodě je možné vyřezat a betlém doplnit o další figurální motivy mající vztah k Mohelnici a betlému," vysvětluje správce mohelnického betlému Pavel Nenkovský.

V posledních letech kromě skautů přibyly také postavy muzikantů, chasníků, dětí, dědečka s babičkou sedících pod lípou nebo postava velmistra Antonína Bruse, který se klaní Ježíškovi u jesliček. V betlému lze najít také funkční zvoničku se zvoníkem a jeho vnučkou s kočičkou v náručí, vodní hamr, kovárnu, bednářství a pivovar, tkalcovskou dílnu nebo kostel svatého Stanislava, který arcibiskup a velmistr Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou a mohelnický rodák Antonín Brus nechal postavit za své peníze.

Proslulý betlém v Lošticích má další moravskou celebritu, básníka Wolkera

Proslulý vyřezávaný betlém v Lošticích na Šumpersku s osobnostmi z reálného života se rozrostl o další postavu. Řezbář Jaroslav Beneš tentokrát vytvořil básníka Jiřího Wolkera z Prostějova. V Lošticích je k vidění i špička pera, kterým Wolker...

Pozadí tvoří plastiky z lipového dřeva vyřezané podle dobových fotografií, které představují pohled na podhůří Jeseníků a až k nedaleké Olomouci. Vidět je například hrad Mírov, původní poutní místo na Vřesové Studánce, stará rozhledna na Pradědu, zámek Úsov, Svatý Kopeček a katedrála sv. Václava nebo arcibiskupský palác v Olomouci. Plastiky doplnily věrné kopie hradu Bouzova a Karlštejna, farního kostela sv. Tomáše Becketa, dřevěné zvoničky v Rudolticích u Sobotína nebo vodního mlýna v Křížlicích.

Stavba mohelnického betlému až donedávna trvala vždy téměř čtyři týdny, od Vánoc v roce 2019 je proto vystaven trvale. "Vše je vyřezáno z lipového dřeva, kolorováno a napuštěno sportakrylovým matovým nátěrem. Povrchová úprava je provedena nátěrovou hmotou proti plísním a dřevokazům. O celoroční provoz betlému projevilo značný zájem město Mohelnice, mohelnické římskokatolické farnosti přispělo 170 tisíci korunami," uvedl na webu města správce betlému.

Až do svátku Tří králů 6. ledna bude betlém v příslušných hodinách příistupný denně, do začátku února pak v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli a ve zbytku roku po telefonické domluvě v úterý, čtvrtek a sobotu. Podrobnosti jsou na webových stránkách města.

Ohodnoť článek

Foto Město Mohelnice

Štítky betlém, Josef Nedomlel, řezbář, kostele svatého Tomáše Becketa z Canterbury, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rozhledna na Pradědu, zvonička v Rudolticích. Unikátní betlém je v Mohelnici otevřený do Třech králů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.