Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Proslulý betlém v Lošticích má další moravskou celebritu, básníka Wolkera

Proslulý vyřezávaný betlém v Lošticích na Šumpersku s osobnostmi z reálného života se rozrostl o další postavu. Řezbář Jaroslav Beneš tentokrát vytvořil básníka Jiřího Wolkera z Prostějova. V Lošticích je k vidění i špička pera, kterým Wolker psal své verše.

"Na Wolkera jsme přišel úplně jednoduše, protože je to další moravská celebrita, která tady bude mít své místo. Podařilo se mi sehnat i špičku pera, kterou básník namáčel do inkoustu, když psal své verše. Figurka ji má u svých nohou," popsal řezbář Jaroslav Beneš.

Špičku mu daroval obyvatel Prostějova, který ji měl doma. Unikátní a proslulý betlém loštický řezbář vytváří již téměř čtvrt století, každý rok přibývají nové postavy, k dnešku jich je již 303.

Prostějovského rodáka v Lošticích tento týden reprezentovaly náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS) a ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková.

"Probíhal tam takový pěkný symbolický ceremoniál, aby nové figurky mohly v betlémě žít. Wolker má v ruce brko a u nohou mu leží pero, kterým prý dokonce psal," poznamenala Sokolová.

Hranice mají netradiční papírový betlém s místními osobnostmi a památkami

Netradiční papírový betlém mají letos Hranice na Přerovsku. Kulisy mu dělají nejvýznamnější památky Hranic, ale také postavy z historie města. Autorem betlému je výtvarník Lukáš Martinka, který se specializuje na kresby památek.

Všech více než 300 postav loštického betlému ze současnosti i z historie má vazby na region. Na betlému řezbář pracuje od roku 1994 a stojí v něm například hanácký obr Josef Drásal, zápasník Gustav Frištenský či šternberský malíř Libor Vojkůvka. Nechybí ani figurka vězně Kajínka prchajícího z nedaleké mírovské věznice.

Moravu reprezentuje také fotograf Jindřich Štreit, v betlému drží v rukou fotoaparát s ptáčkem.

Hranice mají netradiční papírový betlém s místními osobnostmi a památkami

Netradiční papírový betlém mají letos Hranice na Přerovsku. Kulisy mu dělají nejvýznamnější památky Hranic, ale také postavy z historie města. Autorem betlému je výtvarník Lukáš Martinka, který se specializuje na kresby památek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky betlém, celebrita, básník, Jiří Wolker, Jaroslav Beneš, Loštice, Prostějov, okres Šumperk, ODS, Gustav Frištenský, Josef Drásal, Jindřich Štreit, Libor Vojkůvka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proslulý betlém v Lošticích má další moravskou celebritu, básníka Wolkera  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.