Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Města šetří na veřejném osvětlení. Hranice vypnou nasvícení památek, Prostějov zkrátil dobu provozu

Kvůli rostoucím cenám energií se města snaží šetřit na veřejném osvětlení. Hranice například vypnou nasvícení památek, Prostějov už v listopadu omezil provoz lamp a dobu svícení. Město zároveň vyměňuje staré žárovky za úspornější LED svítidla.

Nová opatření, která která sníží spotřebu energie a uspoří peníze, začnou v Hranicích na Přerovsku platit od ledna příštího roku.

"Jde například o snížení příkonu na polovinu v nočních hodinách nebo instalace led osvětlení v historickém jádru města a v ulicích Tovární, Nádražní a Hranická. Půjde také o vypnutí nasvícení památek, jako jsou Zámecká zahrada, Synagoga, kostely v Hranicích a Drahotuších, a také o vypnutí zemního osvětlení v historickém centru," popsal mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

Město zároveň nechá vypnout světelné vitríny a omezí svícení na hřbitovech, kde se bude svítit pouze do osmé hodiny večerní. "Nově zavedenými kroky Ekoltes Hranice ročně uspoří na 110 tisíc korun," uvedl na webu města Bakovský.

Šetří například i město Konice na Prostějovsku, kde radní již na podzim rozhodli o vypnutí veřejného osvětlení v době od půlnoci do čtvrté hodiny ranní. Město Prostějov zase kvůli vysokým cenám elektrické energie vypnulo na místních a účelových komunikacích každé druhé svítidlo, lampy navíc zapíná každý den o půl hodiny později a vypíná o půl hodiny dříve.

Obyvatelé Prostějova se musí připravit na omezení veřejného osvětlení. Je drahá elektřina

Na omezení veřejného osvětlení se musí připravit obyvatelé Prostějova. Od listopadu radnice kvůli vysokým cenám elektrické energie vypne na místních a účelových komunikacích každé druhé svítidlo, lampy také budou zapnuty každý den o půl hodiny...

Prostějovská radnice zároveň hledá úspory. "Na sídlišti Svobody a v Kolářových sadech došlo po instalaci úspornějších LED svítidel, kterými byla nahrazena původní sodíková, ke snížení instalovaného příkonu a bylo možno snížit hodnoty hlavních jističů. Tímto opatřením ušetří město na distribuci ročně téměř 10 tisíc korun. V obou uvedených lokalitách byla zároveň v měsíci listopadu zaznamenána úspora na spotřebě elektřiny v hodnotě kolem 80 procent. Průměrná roční spotřeba na těchto dvou odběrných místech před instalací přitom činila 80 MWh," uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Vzhledem k tomu, že v příštím roce bude město Prostějov za silovou elektřinu platit nastavený cenový strop, náměstek odhaduje úspory v řádu několika set tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hranice

Štítky veřejné osvětlení, úspory, energie, cena, spotřeba, Hranice, Konice, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města šetří na veřejném osvětlení. Hranice vypnou nasvícení památek, Prostějov zkrátil dobu provozu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.